O batatach słów kilka...

O batatach słów kilka...

08.02.2024

Daj się zaskoczyć garścią informacji na temat batatów, które (i tu ciekawostka nr 1) wcale nie są spokrewnione z ziemniakami 😱

Pod jedną z wielu nazw kryje się pnącze, należące do rodziny powojowatych. Inne nazwy tej byliny to słodkie ziemniaki, pataty, kumara, a nazwa biologiczna to... wilec ziemniaczany.

Bataty przywędrowały do Europy za pośrednictwem odkrywców - Kolumba i Cooka, którzy to napotkali je w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie największym producentem batatów są Chiny, jednak można je spotkać często w kuchni japońskiej i filipińskiej, gdzie ich uprawa trwa już od setek lat. Każda narodowość przygotowuje ja na swój unikalny sposób. W Kenii wytwarza się z nich mąkę, w Egipcie stanowi popularne danie uliczne podawane z wózka, a w Azji przygotowuje się je z pieca. W Ugandzie mieszkańcy zajadają się suszonymi chipsami batatów z dodatkiem masła orzechowego, zaś w Korei danie to znane jest jako gungoguma. Japończycy, tak jak Amerykanie, robią z batatów także słodkie ciasta i przekąski, np. uniwersytecki t.j. polany słodkim sosem ziemniak daigaku-imo i sweet potato pie na Święto Dziękczynienia.

My, w Aviko, uwielbiamy jeść je w postaci starannie przygotowanych chrupiących frytek. Lubisz karbowane lub tradycyjne proste – oba rodzaje znajdziesz w naszej ofercie np w hipermarketach Auchan! Dodatkową chrupkość po przygotowaniu również z piekarnika zapewnia bezglutenowa cienka otoczka z mączki ryżowej, która jest neutralna w smaku i nie ma wpływu na wyjątkowy i niepowtarzalny smak batatow.

Wiesz już, że bataty można jeść na słodko, słono czy pikantno oraz zgrillowane, upieczone, ugotowane. A czy wiesz, że te warzywo skrobiowe, ma też jadalne liście?

Cały batat może osiągnąć wagę nawet do 3 kilogramów. Występują odmiany słodkie i gorzkie, i na szczęście te gorzkie, trujące, po obraniu ze skórki i wystawieniu na słońce również stają się jadalne. Niemniej najzdrowsze są jadane właśnie ze skórką, więc może lepiej nie ryzykować z tymi trującymi? 😀 Miąższ może przybierać barwę białą, różową lub czerwoną, a nam najbardziej kojarzą się z kolorem pomarańczowym.

Kolejna ciekawostka to taka, że bataty stanowiły podstawę wyżywienia żołnierzy amerykańskich oraz uczestników wypraw kosmicznych. Zostały docenione przez NASA i uznane za superfoods. Coś w tym musi być!

Powodów, dla których bataty powinny znaleźć się na naszym stole jest cała lista. Te warzywa prawie nie zawierają tłuszczu i mają mało kalorii. Mają prawie dwa razy więcej błonnika niż zwykłe ziemniaki oraz duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy. Mimo dużej zawartości węglowodanów mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo są cennym źródłem witamin i mikroelementów.

Skąd jeszcze możesz je kojarzyć? Z licznych wystąpień w produkcjach telewizyjnych i filmowych, m. in.: Przeminęło z wiatrem, Forrest Gump, Świat według Ludwiczka, Na Zachód od Edenu, Przyjaciele. A może znasz jakieś jeszcze? Daj znać w komantarzu na naszych mediach społecznościowych!

Frytki z batatów swietnie komponują się z ostrymi daniami azjatyckimi, ale równie ciekawym połączeniem kulinarnym jest podanie ich z hummusem lub kremowo-serowym puree z ziemniaków z dodatkiem świeżych ziół. Hitem zaś w modnych polskich barach są przystawki z frytek z batatów zwyczajnie opruszonych grubą solą himalajską.

Nasze rekomendacje przepisów znajdziesz w propozycjach pod tym artykułem.

A może masz własny wyjątkowy sposób na danie z naszymi frytkami z batatów? Wyślij własne zdjęcie dania i opis na: kontakt@aviko.pl, a otrzymasz paczkę naszych gadżetów 😉

Sięgnij po paczkę naszych Sweet Potato Fries, przygotuj tak jak lubisz i postaw na honorowym miejscu na stole, smacznego!

Zobacz także