Krem z ziemniaków, pora i sera Gorgonzola z frytkami z batatów
1-2 opakowania Sweet Fries Aviko
600 g pora
400 g ziemniaków
1 l rosołu warzywnego
kilka liści pietruszki
sól i pieprz
50 g sera Gorgonzola
garść prażonych ziaren dyni
oliwa z oliwek extra vergine
1. Frytki z batatów przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Myjemy pory i kroimy w krążki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
3. Następnie pory i ziemniaki przekładamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez 30 minut.
4. Ugotowane warzywa blendujemy i doprawiamy solą. Gorgolzolę kroimy w kostkę.
5. Do kremu dodajemy oliwę, mieszamy i przekładamy na talerze.
5. Dodajemy Gorgonzolę, posypujemy ziarnami dyni, pietruszką i wykładamy frytki z batatów.
Dobra rada:
Krem możesz też delikatnie skropić jakąś oliwą smakową (kilka kropli).