Kolorowe miseczki tacos z frytkami z batatów i guacamole i serem cheddar
1 opakowanie Aviko SWEET POTATO FRIES (frytki z batatów)
1 sałata lodowa
1 czerwona cebula
1-2 limonki
100-150 g sera cheddar
4 pszenne tortille
sól do smaku
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka drobno posiekanej chili
świeża kolendra
1. Przygotowuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu - rozgrzej piekarnik do 220°C i smaż frytki przez 15-20 minut na blaszce.
2. Cebulę pokrój w piórka, a sałatę w paseczki. Umieść w misce, dopraw do smaku i skrop sokiem z jednej limonki.
3. Tortille natrzyj lekko wodą i umieść na odwróconej szklance - uformuj rękoma kształt "misieczki" i umieść wraz z szklanką w piekarniku na 5-7 minut przed końcem smażenia frytek. UWAGA! Szklanka musi być żaroodporna!
4. Zetrzyj ser na tarce. Wyjmij "miseczki" i umieść w każej porcję frytek. Dopraw do smaku.
5. Na każdej porcji frytek umieść porcję sałatki, na niej łyżkę guacamole, ponownie nieco sałatki i następnie posyp serem.
Guacamole:
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry i dobrze wymieszać.