![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-ze-swiezymi-warzywami-3ltq0bu61t20.png)
![Sałatka z kiszonych buraków, z rukolą, suszonymi pomidorami i serem kozim](https://aviko.pl/system/cache/img/warzywa-slodka-frytka-7om4lgo55ai0.jpg)
Sałatka z kiszonych buraków, z rukolą, suszonymi pomidorami i serem kozim
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie Sweet Potato Fries Aviko
1-2 duże kiszone lub marynowane buraczki
100-150 gram koziego sera
garść orzeszków pinii lub rozdrobnionych orzechów laskowych
kilka suszonych pomidorów w zalewie (gotowe do spożycia, ze słoika)
opakowanie liści rukoli
sól, pieprz - do smaku
odrobina dobrej oliwy z oliwek (może być smakowa np. chili)
sos balsamiczny (tzw. balsamico)
1. Zacznij od przygotowania frytek w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W tym czasie zacznij prażyć orzeszki na suchej patelni.
3. Zetrzyj buraki na tarce na plasterki i umieść je na talerzu.
4. Pomidory osącz z zalewy i pokrój w węższe paski.
5. Ser zetrzyj na tarce na szerokie wiórki lub odkrój je nożykiem do obierania warzyw.
6. Rukolę umyj i osusz, wymieszaj z pomidorami, serem i orzeszkami i ułóż na talerzu obok buraczków.
7. Buraczki skrop/polej sosem balsamicznym.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z porcją słodkich osolonych frytek!