Sałatka z kiszonych buraków, z rukolą, suszonymi pomidorami i serem kozim

Sałatka z kiszonych buraków, z rukolą, suszonymi pomidorami i serem kozim

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 25-35
Frytownica
Piekarnik
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Sweet Potato Fries Aviko
1-2 duże kiszone lub marynowane buraczki
100-150 gram koziego sera
garść orzeszków pinii lub rozdrobnionych orzechów laskowych
kilka suszonych pomidorów w zalewie (gotowe do spożycia, ze słoika)
opakowanie liści rukoli
sól, pieprz - do smaku
odrobina dobrej oliwy z oliwek (może być smakowa np. chili)
sos balsamiczny (tzw. balsamico)

1. Zacznij od przygotowania frytek w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W tym czasie zacznij prażyć orzeszki na suchej patelni.
3. Zetrzyj buraki na tarce na plasterki i umieść je na talerzu.
4. Pomidory osącz z zalewy i pokrój w węższe paski.
5. Ser zetrzyj na tarce na szerokie wiórki lub odkrój je nożykiem do obierania warzyw.
6. Rukolę umyj i osusz, wymieszaj z pomidorami, serem i orzeszkami i ułóż na talerzu obok buraczków.
7. Buraczki skrop/polej sosem balsamicznym.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z porcją słodkich osolonych frytek!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe