Słodkie frytki zapiekane z serem i jalapeno z sosem kolendrowym

Słodkie frytki zapiekane z serem i jalapeno z sosem kolendrowym

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 15-20
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko SWEET POTATO FRIES (frytek z batatów)
1-2 pęczki świeżej kolendry
1-2 papryczki jalapeno lub zielonego chili
starty ser
oliwa z oliwek
sól, pieprz - do smaku
opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 łyżki ketchupu
kawałek pokruszonego sera pleśniowego typu "lazur"

1. Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Papryczki dokładnie umyj - jedną pokrój w plasterki a drugą w drobną kosteczkę. Usuń pestki.
3. Kosteczkę paprykową zmieszaj z jogurtem, pokruszonym serem oraz ketchupem - wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek.
4. Wyjmij frytki z piekarnika i przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia - posyp startym serem i umieść na chwilę w piekarniku. aby ser się rozpuścił. Wyjmij, dopraw do smaku solą i pieprzem, plasterkami jalapeno, listkami kolendry.
5. Podawaj wraz z sosem w osobnej miseczce.

Dobra rada:
Będzie bardziej kolorowo jeśli zastosujesz różne papryki - czerwoną, zieloną oraz żółtą. Jeśli nie lubisz ostrości to zamiast ostrych papryk jalapeno czy chili możesz użyć słodkich odmian.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe