Burrito z kremem z fasoli i kolendry podane z frytkami z batatów
1-2 opakowania Sweet Fries Aviko
4 pszenne tortille
Nadzienie:
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mała zielona papryka, pozbawiona pestek i cienko pokrojona
1 chili, pozbawione pestek i cienko pokrojone
1 łyżeczka kuminu w proszku
1 puszka ugotowanej fasoli, odcedzonej i osuszonej
100 g kukurydzy
1 duży pomidor, pokrojony
1 łyżka sosu Tabasco
2 łyżki wody
4 łyżki posiekanej kolendry
1 sałata rzymska, porwana
1 mozzarella, pokrojona
130 g chudego jogurtu
olej
sól i pieprz
Frytki:
Przygotuj zgodnie z sugestią na opakowaniu.
Burrito:
1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili i podsmażamy przez 3 min na średnim ogniu, do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy kumin i mieszamy.
2. Fasolę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy wodę i przekładamy na patelnię z pokrojonymi pomidorami.
3. Dodajemy Tabasco, wodę i gotujemy na średnim ogniu. Konsystencja powinna być kremowa, ale gęsta. Dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.
4. Do osobnych miseczek przekładamy sałatę, mozzarellę i jogurt.
5. Na środku tortilli wykładamy sałatę, następnie dwie łyżki kremu z fasoli, tarty ser i łyżkę jogurtu, paprykę i garść kukurydzy.
6. Na koniec dodajemy przygotowane frytki z babatów i zwijamy formując burrito.
7. Każde buritto kroimy w poprzek, pod skosem na pół i umieszczamy na talerzu wraz z dodatkową porcją frytek oraz dodatkową porcją nadzienia.
Dobra rada:
Zamiast pszennych tortilli możesz użyć pełnoziarnistych, a dodatkowo możesz wzbogacić danie o plasterek sera i zapiec buritto przez 2-3 minuty w piekarniku tak aby ser się rozpuścił.