Miniburgery z frytkami z batatów
2 opakowania Sweet Fries Aviko
Sos serowy:
30 g masła
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka
250 g tartego sera (edamer, leerdammer i cheddar)
1 papryczka jalapeño, drobno posiekana
½ zielonej papryki, drobno posiekanej
sól
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
½ zielonej jalapeño
½ cebuli
1 limonka
sól, pieprz
Hamburgery:
12 mini bułeczek
500 g mielonej wołowiny
1 jajko
50 g bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka musztardy
1 łyżka miksu słodkiej i ostrej papryki
oliwa z oliwek
Frytki:
Przygotuj zgodnie z sugestią na opakowaniu.
Sos serowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną paprykę i chilli, następnie mąkę i mleko powoli mieszając by uniknąć przypalenia. Gdy krem będzie miał właściwą konsystencję, dodaj starty ser, a gdy się rozpuści, podawaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki, odrobinę sera.
Guacamole:
Cebulę i chilli posiekaj. Obierz i pokrój awokado, dodaj sok z limonki i rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę i chilli, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Hamburgery:
W dużej misce wymieszaj wołowinę, musztardę, obie papryki, jajko i bułkę tartą – wymieszaj masę dłońmi, uformuj 12 małych kulek i schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Następnie smaż na teflonowej patelni tak, by pozostały soczyste. Na drugiej patelni, równolegle, podgrzej bułki – przecięte na pół.
Gdy burgery będą gotowe, dopraw je i umieść w bułce.