Francuskie sakiewki z jeżynami i tymiankiem i frytkami z batatów

Francuskie sakiewki z jeżynami i tymiankiem i frytkami z batatów

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko SWEET POTATO FRIES (frytek z batatów)
opakowanie świeżej rukoli
opakowanie jeżyn (świeżych albo mrożonych)
ser Halloumi (1 opakowanie)
opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego (gotowego do spożycia)
klarowane, rozpuszczone masło
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek

 

1. Przygotowuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu - rozgrzej piekarnik do 220°C i smaż frytki przez 15-20 minut na blaszce.
2. Umyj rukolę i jeżyny. Pokrój ser Halloumi w kostkę około 2 na 2 centymetra.
3. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty o boku około 15 centymetrów - na środek każdego położ ser i łyżkę jeżyn, po czym zawiń boki do środka tworząc sakiewkę. Posmaruj końce ciepłą wodą, aby się lepiej skleiły. Sklejoną sakiewkę na górze także posmaruj masłem i umieśc na niej gałązkę tymianku. Zapiekaj w piekarniku (razem z frytkami) aż się zarumienią.
4. Na każdym talerzu umieść porcję frytek doprawioną solą i posypaną rukolą. Skrop oliwą z oliwek. Dodaj 2 sakiewki. Podawaj gorące.

Dobra rada:
Zamiast sera Halloumi możesz użyć innego ulubionego sera - każdy będzie pasował do jeżyn! Zamiast jeżyn idealnie sprawdzi się też żurawina.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe