Frytki z batatów z kolorowym humusem
2 opakowania Sweet Fries Aviko
Hummus
600 g ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej)
2 czubate łyżki tahini
150 g gorącej wody
sok z połowy cytryny
30 g oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Do zabarwienia: suszony burak, suszona pietruszka, kurkuma, wędzona papryka
Frytki:
Przygotuj zgodnie z sugestią na opakowaniu.
Hummus:
Odsączoną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera. Dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i miksuj na pastę.
W międzyczasie dodawaj resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy.
Miksując stopniowo dodawaj więcej zalewy aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i pieprzem. Zabarw według uznania.
Dobra rada:
Poznaj nasze pozostałe cząstki ziemniaka! To idealna alternatywa dla popularnych frytek!