Frytki z batatów z kolorowym humusem

Frytki z batatów z kolorowym humusem

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 40
Frytownica
Piekarnik
Airfryer
Patelnia
Wegańskie
Bez laktozy
Bez glutenu
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania Sweet Fries Aviko

Hummus
600 g ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej)
2 czubate łyżki tahini 
150 g gorącej wody
sok z połowy cytryny
30 g oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Do zabarwienia: suszony burak, suszona pietruszka, kurkuma, wędzona papryka

 

Frytki:
Przygotuj zgodnie z sugestią na opakowaniu.

Hummus:
Odsączoną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera. Dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i miksuj na pastę.
W międzyczasie dodawaj resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy.
Miksując stopniowo dodawaj więcej zalewy aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i pieprzem. Zabarw według uznania. 


Dobra rada:
Poznaj nasze pozostałe cząstki ziemniaka! To idealna alternatywa dla popularnych frytek!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe