Wszystkie twarze placków ziemniaczanych

Wszystkie twarze placków ziemniaczanych

05.03.2024

Są proste, pyszne, chrupiące i wszyscy je kochają. Chodzi oczywiście o placki ziemniaczane! Zalet tego tradycyjnego dania jest jeszcze więcej, a ich niepowtarzalny smak niejedno ma imię. Bramboraki, rösti czy placki ziemniaczane z cebulką - w  niemal każdym kraju, w którym pojawiają się ziemniaczane placuszki, od razu zyskują swoich fanów - niezależnie od przybranej formy.

W Aviko wiemy jak uwodzić Was smakiem placków ziemniaczanych i łączyć tradycję z nowoczesnością, dlatego poniżej przedstawiamy Wam najlepsze (i najpyszniejsze) przepisy z ich wykorzystaniem!

Ale najpierw słów kilka o tym skąd ta miłość od pierwszego kęsa.

Na świecie placki ziemniaczane mają swoje nazwy, jednak nieważne czy nazwiesz je po czesku bramboraki, szwajcarsku rösti, węgiersku langosze, ukraińsku draniki, irlandzku boxty czy koreańsku gamja jeon to zawsze podstawą jest ziemniak. A my kochamy ziemniaki i serwowanie ich w najróżniejszych formach!Warto też samemu poeksperymentować i dorzucić od siebie kilka dodatków - może następnym razem skusisz się na więcej pestek z dyni i słonecznika lub świeżo zerwanej kolendry?

Wypróbuj koniecznie nasze propozycje na przygotowanie tego dania.

Placki ziemniaczane mogą być bowiem doskonałym dopełnieniem eleganckich dań i stanowić pożywną bazę dla potraw rybnych lub mięsnych - kliknij i sam zobacz! Idąc dalej spotykamy placek suto oprawiony sosem lub gulaszem, czyli placek po cygańsku lub węgiersku. Jeśli lubisz aromatyczne dania i jesteś fanem takiej kuchni, zapraszamy Cię do przygotowania placuszków według tego przepisu. Wypróbuj je również z pysznym, pożywnym gulaszem z soczewicy i daj sobie energię na wiele godzin 👍

Czy z plackami możesz powitać sobotni poranek? Tak! Razem z nami przygotuj na śniadanie placuszki pełne słońca według tego przepisu 🍳☀️ Jeśli wolisz je jednak na słodko, to też mamy coś dla Ciebie! Placki ziemniaczane przyrządzone  z soczystą gruszką i jabłkiem! Gwarantujemy, że nie będziesz chciał sięgać po nic innego!

A jak smakują placki ziemniaczane w innych krajach?

Znacie czeskie bramboraki? To nasz produkt, który króluje na czeskim rynku od bardzo dawna. Czesi kochają je za baaardzo czosnkowy smak. Śmiało możemy stwierdzić, że są doprawione bardziej niż te klasyczne, które są wyjątkowo popularne na polskich stołach. Jeśli będziecie odwiedzać Czechy, koniecznie ich spróbujcie!

Rösti to kolejny rodzaj placków ziemniaczanych pochodzący ze Szwajcarii. W tej wersji nie znajdziecie ani jajek ani mąki! Nie są tak popularne w Polsce, gdzie jesteśmy przyzwyczajeni do klasyki, ale podbijają inne rynki np. węgierski, litewski lub estoński. Poznaj nasze mini placuszki oraz ich większą odmianę 😘

A jak sprawy mają się na naszych rodzimych patelniach?

Tradycyjnie, w polskich domach, placki ziemniaczane są podawane ze śmietaną lub cukrem - w wersji słodkiej lub z gulaszem - w wersji wytrawnej, ale co dom, to nieco inny zwyczaj. Jednak niech nie ogranicza Was wyobraźnia, bo placki ziemniaczane zawsze przyjdą z pomocą kiedy potrzebujesz pysznego i pożywnego dodatku do głównego dania. Mogą też stanowić samodzielny posiłek i to w tylu różnych wersjach, które tylko jesteś w stanie wymyślić, również z dodatkiem pysznych sosów i dipów.

Pamiętaj również, aby wybierać produkty bez zbędnych ulepszaczy. Placki ziemniaczane od Aviko to tylko ZIEMNIAKI i niewielka ilość dodatków.

Nic więcej! To naturalny wybór jeśli chcesz zjeść naprawdę domowe, przygotowane szybko placki ziemniaczane.

Zobacz także