![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-wielkiego-gotowania-22verc4lob8g.png)
![Placki z czosnkiem i majerankiem z roślinnym Strogonowem](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-aviko-24-250135-out-45t5390225i0.jpg)
Placki z czosnkiem i majerankiem z roślinnym Strogonowem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie placków ziemniaczanych z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)
½ kg pieczarek
200 g boczniaków
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 łyżki mąki pszennej
500 ml wody lub bulionu
1 papryka czerwona
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
przyprawy: 2-3 ziela angielskie, 1-2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku
do podania: gęsta śmietana, natka z pietruszki
W garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i boczniaki posypane mąką pszenną. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w piórka paprykę, musztardę, wodę niegazowaną lub bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i obranego, pokrojonego ogórka. Gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy placki ziemniaczane, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowe placki podajemy ze Strogonowem, łyżeczką śmietany i natką z pietruszki.