Placki z czosnkiem i majerankiem z roślinnym Strogonowem
1 opakowanie placków ziemniaczanych z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)
½ kg pieczarek
200 g boczniaków
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 łyżki mąki pszennej
500 ml wody lub bulionu
1 papryka czerwona
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
przyprawy: 2-3 ziela angielskie, 1-2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku
do podania: gęsta śmietana, natka z pietruszki
W garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i boczniaki posypane mąką pszenną. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w piórka paprykę, musztardę, wodę niegazowaną lub bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i obranego, pokrojonego ogórka. Gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy placki ziemniaczane, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowe placki podajemy ze Strogonowem, łyżeczką śmietany i natką z pietruszki.