![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-ze-swiezymi-warzywami-3ltq0bu61t20.png)
![Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce, szparagami i sosem holenderskim](https://aviko.pl/system/cache/img/przepisy-www-1640x770-px6-65efq7b4f8k0.jpg)
Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce, szparagami i sosem holenderskim
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
4 jajka
1-2 pęczki zielonych szparagów
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 żółtka
1-2 łyżeczki soku z cytryny
100 g masła
sól do smaku
1-2 łyżki białego octu winnego
sitko z małymi oczkami
łyżka cedzakowa
Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie przygotowujemy sos holenderski: rozpuszczamy masło, zaś w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z solą i sokiem z cytryny. Powoli dodajemy masło, nieustannie ubijając. Sos odstawiamy na bok.
Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, zagotowujemy wodę z solą i cukrem, i gotujemy przez 8-10 minut.
Do garnka wlewamy wodę na około 6-8 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje dodajemy ocet, 1 łyżeczkę soli i zmniejszamy ogień. Jajko przekładamy na sitko a następnie do gorącej wody. Gotujemy 2-3 minuty (tak naprawdę wodą utrzymuje swoją temperaturę, ale absolutnie nie powinna się gotować). Całość doprawiamy do smaku solą.
Na talerz wykładamy placki ziemniaczane, następnie szparagi, jajko w koszulce. Całość obficie polewamy sosem holenderskim i drobno posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dobra rada: warto przed włożeniem jajka do wrzątku "zakręcić" łyżką wir w wodzie.