Placki ziemniaczane z jajkiem w koszulce, szparagami i sosem holenderskim
1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
4 jajka
1-2 pęczki zielonych szparagów
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 żółtka
1-2 łyżeczki soku z cytryny
100 g masła
sól do smaku
1-2 łyżki białego octu winnego
sitko z małymi oczkami
łyżka cedzakowa
Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie przygotowujemy sos holenderski: rozpuszczamy masło, zaś w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z solą i sokiem z cytryny. Powoli dodajemy masło, nieustannie ubijając. Sos odstawiamy na bok.
Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, zagotowujemy wodę z solą i cukrem, i gotujemy przez 8-10 minut.
Do garnka wlewamy wodę na około 6-8 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje dodajemy ocet, 1 łyżeczkę soli i zmniejszamy ogień. Jajko przekładamy na sitko a następnie do gorącej wody. Gotujemy 2-3 minuty (tak naprawdę wodą utrzymuje swoją temperaturę, ale absolutnie nie powinna się gotować). Całość doprawiamy do smaku solą.
Na talerz wykładamy placki ziemniaczane, następnie szparagi, jajko w koszulce. Całość obficie polewamy sosem holenderskim i drobno posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dobra rada: warto przed włożeniem jajka do wrzątku "zakręcić" łyżką wir w wodzie.