Placki ziemniaczane z gulaszem z soczewicy

Placki ziemniaczane z gulaszem z soczewicy

Ilość porcji 3-4
Czas przygotowania 15-20
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie placków ziemniaczanych
1-2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 puszki zielonej lub brązowej soczewicy
1 cebula
2-3 suszone grzyby
100 g pieczarek
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina
1 szklanka wody
przyprawy: 2-3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki z pietruszki, ½ łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
½ pęczka natki z pietruszki

Na patelni na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną w kostkę wraz ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodajemy pozostałe posiekane w kostkę warzywa: marchew i seler naciowy. Całość smażymy kolejne 3-4 minuty i dodajemy czerwone wino. Odparowujemy mocno wino. Następnie dodajemy suszone grzyby, wodę, soczewicę oraz przyprawy. Całość dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, które dorzucamy do gulaszu. Całość gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie smażymy placki ziemniaczane, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Placki podajemy z sosem posypane posiekaną natką z pietruszki.

Dobra rada: wypróbuj to danie z naszymi plackami ziemniaczanymi z czosnkiem i majerankiem (Bramboraky)!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe