Placki ziemniaczane z mascarpone i szybką konfiturą z jabłek i gruszek z kardamonem, anyżem i goździkami

Placki ziemniaczane z mascarpone i szybką konfiturą z jabłek i gruszek z kardamonem, anyżem i goździkami

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
1 op. mascarpone
100 g śmietanki kremówki
½ łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka naturalnej wanilii
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki miodu
50 g masła

Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem oraz przyprawami. Kiedy mieszanka zacznie intensywnie pachnieć dodajemy jabłka oraz gruszki. Konfiturę smażymy przez około 10-15 minut pod przykryciem a następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody.

Mascarpone ubijamy ze śmietanką kremówką, skórką cytrynową, cukrem pudrem i wanilią.

Następnie na ciepłe placki wykładamy konfiturę i łyżkę bitej śmietany. Podajemy od razu.   

Inne inspiracje

Sugestie produktowe