![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-probowania-czegos-nowego-g52ilcvmpfk0.png)
![Placki ziemniaczane z mascarpone i szybką konfiturą z jabłek i gruszek z kardamonem, anyżem i goździkami](https://aviko.pl/system/cache/img/przepisy-www-1640x770-px4-3rqtupd7tb20.jpg)
Placki ziemniaczane z mascarpone i szybką konfiturą z jabłek i gruszek z kardamonem, anyżem i goździkami
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
1 op. mascarpone
100 g śmietanki kremówki
½ łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka naturalnej wanilii
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki miodu
50 g masła
Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem oraz przyprawami. Kiedy mieszanka zacznie intensywnie pachnieć dodajemy jabłka oraz gruszki. Konfiturę smażymy przez około 10-15 minut pod przykryciem a następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody.
Mascarpone ubijamy ze śmietanką kremówką, skórką cytrynową, cukrem pudrem i wanilią.
Następnie na ciepłe placki wykładamy konfiturę i łyżkę bitej śmietany. Podajemy od razu.