Smaczne pomysły na domówki...
09.01.2023
Przed Tobą szalony okres, czyli karnawał! Jeśli lubisz gościć swoich przyjaciół na domowych imprezach, musisz zadbać o odpowiednią oprawę - nie tylko muzyczną, ale też jedzeniową. Od tego masz nas! Razem z Aviko przygotujesz smaczne przekąski w stylu finger food, które będą odgrywać główną rolę na każdej imprezie!
Nieśmiertelne koreczki na milion sposobów
Masz w domu dużo wykałaczek? Wykorzystaj je na pyszne i fantazyjne koreczki, znane także pod nazwą miniszaszłyki. Możesz w nich umieścić dosłownie wszystko: pomidorki koktajlowe, mozarellę-kulki, ser żółty w kostkach, ser pleśniowy, szynkę parmeńską, oliwki, winogrona, a nawet kabanosy (także w wersji roślinnej). Koreczki nie wymagają absolutnie żadnego gotowania i świetnie pasują do różnego rodzaju alkoholi. Spróbuj pobawić się połączeniem różnych smaków, np. słodkie winogrona nadziej na wykałaczkę razem ze słonym serem żółtym.
Wskazówka: co powiesz na szaszłyki z… krążków cebulowych onion rings? Zainspiruj się naszym przepisem!
Bonjour, ça va, czyli ciasto francuskie nie tylko na słodko
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta z warstw przypominających cienkie listki. Po upieczeniu jest bardzo kruche i chrupiące, dlatego tak świetnie nadaje się do zrobienia słodkich i słonych przekąsek na karnawał. Najpopularniejszą formą ciasta francuskiego są tzw. ślimaczki - spirale z dowolnymi składnikami, np. pomidorami, serem i bazylią. W wersji mięsnej polecamy połączenie kurczaka, sera feta i szpinaku. Drugi sposób na ciasto francuskie to popularne paszteciki z farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym.
Minitortillki? Ale Meksyk!
To kolejny pomysł na prosty finger food, który uwielbiamy ze względu na to, że można wykorzystać do jego przygotowania naprawdę dowolne produkty! Minitortillki na zimno nieco przypominające kształtem sushi to hit każdej karnawałowej imprezy - rozejdą się w mgnieniu oka. Pamiętaj więc, by zrobić ich więcej! W wersji wytrawnej postaw tym razem na łososia wędzonego. Po prostu wysmaruj tortillę kremowym serkiem śmietankowym, połóż małe plastry łososia, posyp szczypiorkiem, zawiń w rulon, pokrój na małe kawałki i gotowe!
Wskazówka: aby tortilla nie rozpadła się podczas krojenia, po zwinięciu w rulon dociśnij ją mocniej (podobnie jak sushi). W ten sposób serek zadziała jak “klej” na resztę produktów.
Słodycz w wersji hiszpańskiej, czyli churrosy
Kolejna propozycja latynoskiego finger food - tym razem w wersji na słodko. Churrosy to tradycyjny hiszpański wypiek w kształcie pręta lub owalu. Smażony na głębokim tłuszczu i w wysokiej temperaturze. Najczęściej churrosy podaje się z sosem czekoladowym, ale na tu poznasz o wiele więcej sposobów na dipy. Truskawkowy, a może… krówkowy?
Wskazówka: nie masz czasu albo ochoty samemu przygotowywać tej przekąski od podstaw? Postaw na mrożone churrosy od Aviko!
A co powiesz na… kanapki?
Czy przeszłoby Ci kiedykolwiek przez myśl, żeby podać na imprezie kanapki? To świetny pomysł na karnawałową przekąskę - wystarczy ją trochę “stuningować”. Do okrągłych kanapek w wersji mini przyda się bagietka (wybierz zdrowszą, pełnoziarnistą). Tutaj również możesz pokombinować ze składnikami. Polecamy jednak postawić na różnego rodzaju pasty do smarowania, w tym hummus. W sklepach znajdziesz także wegańskie wersje. Do tego dobierz pomidorki, rukolę, szynkę parmeńską czy oliwki. Świetnym rozwiązaniem będzie także włoska bruschetta lub meksykańskie guacamole. Bo smak tkwi w prostocie!