Noworoczna dieta...

Noworoczna dieta...

12.01.2023

Nowy rok - stary czy nowy Ty? No właśnie! Twoim postanowieniem jest przejście na lekką dietę, aby spalić świąteczne potrawy, czy jednak uważasz, że dobre jedzenie nie wymaga kalorycznych poświęceń? Niezależnie od odpowiedzi, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji różnych posiłków, które idealnie wpisują się w 2023 rok!

Dieta roślinna - niesłabnący trend czy styl życia?

Dieta oparta wyłącznie na roślinach (wegańska) lub dodatkowo włączająca produkty odzwierzęce, takie jak mleko, jajka czy sery (wegetariańska) już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Ma to związek ze zwiększeniem świadomości konsumenckiej na wrażliwe kwestie. Empatyzujemy się ze zwierzętami, a także zdajemy sobie sprawę ze szkodliwego wpływu czerwonego mięsa na zdrowie i stan środowiska. Dlatego też dieta roślinna na stałe wchodzi do stylu życia wielu ludzi.

Jeśli masz ochotę zamienić steka czy schabowego na coś bardziej lekkostrawnego i wegetariańskiego, polecamy kotleciki… z kalafiora! Podawaj je z dowolną sałatką/surówką lub jeśli masz ochotę na gorący dodatek, wybierz frytki Aviko Steak Fries. Są bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu - spróbuj!

Składniki:
●    kalafior,
●    bułka tarta,
●    sól i pieprz,
●    olej roślinny do smażenia - np. oliwa z oliwek,
●    opcjonalnie: szczypiorek, pieczarki, papryka itp.

Sposób przygotowania:
Kalafior pokrój na małe kawałki (tzw. różyczki), wrzuć do garnka i gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez około 8 minut. Ważne, by kalafior był na tyle miękki, by można było potem swobodnie uformować z niego kotlety. Jeśli masz ochotę, by w środku znalazły się dodatkowe składniki, czyli coś w stylu farszu, przerzuć ugotowany kalafior do miski razem z dowolnym warzywem i ugnieć/wymieszaj wszystko razem, aż powstanie masa. Z powstałej masy uformuj kotlety w odpowiednim dla Ciebie rozmiarze i obtocz je w bułce tartej, aby uzyskać panierkę. Dopiero teraz wyłóż powstałe kotlety na patelnię i smaż tak długo, aż będą zarumienione z obu stron.

Wskazówka 1: kotlety nie będą tak zwarte, jak te z mięsa, więc podczas ich obracania uważaj, by się nie rozpadły.
Wskazówka 2: jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej lekkie, zamiast panierki z bułki tartej wybierz tę z płatków owsianych.

Nie masz ochoty gotować od podstaw? W sklepach znajdziesz obecnie wiele gotowych zamienników mięsa, które wymagają jedynie podgrzania czy podsmażenia, np. burgery, gyros, schabowe, mielone itp. Wybór jest naprawdę szeroki - marki wręcz prześcigają się w wymyślaniu nowych produktów zastępujących mięso.

Wskazówka: pamiętaj, że gotowe, paczkowane zamienniki mięsa to wciąż produkty przetworzone.

Nie przepadasz za kalafiorem? Cóż, dieta roślinna jest bardzo kreatywna. Spróbuj zatem zastąpić go ciecierzycą, kaszą jaglaną lub gryczaną, groszkiem czy uniwersalnym w przyrządzeniu tofu.

Noworoczna dieta bez kompromisów

Tradycyjna polska kuchnia jest Twoją ulubioną i nie masz zamiaru z niej zrezygnować? Mrożone produkty od Aviko polecają się zatem na obiad!

Placki ziemniaczane są już daniem samym w sobie - dodaj do nich, wedle uznania, śmietanę lub cukier. W wersji niskokalorycznej włóż je po prostu do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15-20 minut. Gotowe! Możesz przyrządzić je też tradycyjnie na patelni lub we frytkownicy. Chrupiące, złociste, z dodatkiem cebulki placki ziemniaczane są warte każdego kilograma!

Wskazówka: marzą Ci się placki “na bogato”? Zobacz przepis na placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i “chipsami” z boczku!

Czy są z nami Ślązacy? Oto prostszy sposób na przyrządzenie tradycyjnego śląskiego obiadu, czyli klusek śląskich, rolady i modrej kapusty!

Składniki:
●    kluski: kluski śląskie od Aviko,
●    rolada: wołowina, musztarda, kiełbasa śląska, boczek, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz,
●    modro kapusta: kapusta czerwona, cebula, olej, mąka, ocet, cukier, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Kluski: zamrożone kluski wrzuć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Przemieszaj. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je po około 3 minutach.

Rolada: plastry wołowiny rozbij tak, aby były jak najcieńsze, posyp solą i pieprzem i posmaruj musztardą. Następnie pokrój boczek, ogórki kiszone oraz kiełbasę i rozłóż wszystko na wołowinie. Dodaj do tego drobno posiekaną cebulę. Zwiń mięso z dodatkami w rulon, czyli roladę, a następnie obwiąż sznurkiem, aby nie rozwinęła się podczas gotowania. Smaż je na gorącym tłuszczu, dodaj wodę i duś, aż mięso będzie miękkie (około godzina, dwie!). Gdy rolady będą gotowe, wyjmij z nich nitki tak, aby się nie rozpadły.

Wskazówka: do rolady trzeba przygotować sos. Wybierz ten powstały podczas jej gotowania. Jedynie zagęść go mąką, dodaj wodę i mieszaj, aż będzie mieć odpowiednią konsystencję.

Kapusta: kapustę zetrzyj na tarce. W garnku usmaż cebulę na oleju, dodaj do niej mąkę, szklankę wody i mieszaj. Następnie dodaj startą kapustę i dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż kapusta zrobi się miękka. Do całości wlej ocet (kapusta pięknie zmieni kolor) i uzupełnij solą, pieprzem. Wszystko podaj razem na talerzu. Smacznego!

A Ty jaką kuchnię wybierasz na Nowy Rok - lekkostrawną, roślinną czy polską, tradycyjną, bez wyrzeczeń?

Zobacz także