Szaszłyki z krążków cebulowych, serwowane z sezamem, sosem słodko-kwaśnym i świeżym szczypiorkiem
450 g Aviko Onion Rings (krążków cebulowych)
patyczki do szaszłyków
Sos słodko-kwaśny:
8 łyżek passaty pomidorowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 filiżanka cukru
1 filiżanka octu z białego wina (lub octu z miodu)
2 filiżanki wody
Do dekoracji:
garść prażonego białego i czarnego sezamu
szczypiorek
kilka pomidorków cherry
Onion Rings (krążki cebulowe) przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu - albo we frytownicy, albo w piekarniku.
Sos:
1. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w wodzie.
2. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, cukier, ocet i wodę z mąką.
3. Ciągle mieszając podgotowujemy sos przez 7-10 min.
Krążki cebulowe (3-4 sztuki) nadziewamy na patyczki do szaszłyków, obtaczamy w sosie i oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy przekrojonymi na połówki pomidorkami cherry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dobra rada:
Patyczki, przed nadziewaniem na nie krążków, można umieścić na kilka minut w zimnej wodzie - łatwiej będzie nadziewać :). Podobnie można przygotować szaszłyki z krążków cebulowych i naszych mini placuszków Rösti - będzie jeszcze ciekawiej :)