Churros z sorbetem truskawkowym i polewą z octu balsamicznego oraz sorbetem gruszkowym i polewą czekoladową
Aviko CHURROS 300 g
Sorbet truskawkowy:
100 g cukru pudru
500 g mrożonych truskawek
starta skórka z 1 cytryny
krem z octu balsamicznego
rozmaryn
Sorbet z gruszek:
500 g mrożonych gruszek (obrane wcześniej ze skórki i z wyciętymi środkami)
100 g cukru pudru
przefiltrowany sok z ½ cytryny
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
50 g gorzkiej czekolady 64%
Sorbet z truskawek:
Truskawki wyjmujemy z zamrażarki i odkładamy je na 5 min. W blenderze mieszamy cukier, skórkę z cytryny i truskawki. Podajemy z kilkoma listkami rozmarynu i kilkoma kroplami kremu z octu balsamicznego.
Sorbet z gruszek:
Gruszki wyjmujemy z zamrażarki i odkładamy je na 5 min. W blenderze mieszamy gruszki, cukier, sok z cytryny, imbir i cynamon. Przed podaniem skrapiamy kilkoma kroplami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Aviko Churros przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Serwujemy po kilka sztuk na każdym talerzu, posypanych cukrem pudrem wraz z porcjami obu sorbetów.
Dobra rada:
Oczywiście możesz użyć gotowych i dostępnych w sklepach sorbetów, podobnie jak idealnie pasujących do churros lodów czy polew o różnych smakach i aromatach. Idealnie - na dokładkę - sprawdzi się też czekolada na gorąco lub pyszna kawa.