Jalapeño Balls z salsą pomidorową i sosem jogurtowo-limonkowym

Jalapeño Balls z salsą pomidorową i sosem jogurtowo-limonkowym

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Airfryer
Wegańskie
Wegetariańskie
Ostre

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko Jalapeño Balls

salsa pomidorowa:
1-2 dojrzałe pomidory
1 czerwona cebula
½ pęczka świeżej kolendry
1 jalapeno
½ czerwonej lub żółtej papryki
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól do smaku  
sok z ½ limonki

salsa jogurtowo-limonkowa:
200 g gęstego jogurtu greckiego
½ czerwonej cebuli
½ pęczka kolendry
sok z ½ limonki
skórka z ½ limonki
sól do smaku

Jalapeño Balls przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Salsa pomidorowa:
Pomidory myjemy, cebulę obieramy. Jalapeno oraz paprykę myjemy i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w malakserze wraz z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Całość doprawiamy do smaku solą i kuminem.

Salsa jogurtowo-limonkowa:
Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, skórką z limonki, drobno posiekaną kolendrą i cebulą. Całość doprawiamy do smaku solą.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe