Jalapeño Balls z salsą pomidorową i sosem jogurtowo-limonkowym
1 opakowanie Aviko Jalapeño Balls
salsa pomidorowa:
1-2 dojrzałe pomidory
1 czerwona cebula
½ pęczka świeżej kolendry
1 jalapeno
½ czerwonej lub żółtej papryki
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól do smaku
sok z ½ limonki
salsa jogurtowo-limonkowa:
200 g gęstego jogurtu greckiego
½ czerwonej cebuli
½ pęczka kolendry
sok z ½ limonki
skórka z ½ limonki
sól do smaku
Jalapeño Balls przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Salsa pomidorowa:
Pomidory myjemy, cebulę obieramy. Jalapeno oraz paprykę myjemy i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w malakserze wraz z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Całość doprawiamy do smaku solą i kuminem.
Salsa jogurtowo-limonkowa:
Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, skórką z limonki, drobno posiekaną kolendrą i cebulą. Całość doprawiamy do smaku solą.