Najlepsze sosy do churrosów!
19.12.2022
Churrosy skradły serca wielu smakoszy na całym świecie - i nie ma się czemu dziwić! Ta hiszpańska, słodka przekąska będzie idealna na deser w zastępstwie ciasta do kawy lub jako słodkie śniadanie. Churrosy są również popularne w Portugalii, Turcji i w Ameryce Południowej, a dzięki Aviko - także w Polsce! Zobacz nasze pomysły na sosy do churrosów, które jeszcze bardziej wydobędą głębię ich smaku.
Klasyka gatunku, czyli z churrosy sosem czekoladowym
Churrosy podawane z sosem czekoladowym (churros con chocolate) to najpopularniejsza wersja tej przekąski. Jeśli więc nigdy wcześniej ich nie jadłeś, zacznij od spróbowania właśnie tej opcji. Chrupiące „pętelki” Aviko możesz podawać dodatkowo z cukrem lub cukrem pudrem.
Składniki na sos czekoladowy:
● 250 ml śmietany 30%,
● 150 g czekolady gorzkiej - najlepiej dobrej jakościowo, od 70% masy kakaowej w górę,
● opcjonalnie szczypta cynamonu lub płatków chili, jeśli lubisz.
Sposób przygotowania:
Zagotuj śmietankę na gazie, a następnie zdejmij ją z ognia i dodaj do niej pokruszone kostki czekolady. Opcjonalnie dodaj cynamon lub płatki chilli. Mieszaj całość tak długo, aż wszystko się rozpuści i sos będzie gładki i gęsty. Polej churrosy od razu, zanim sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, by sos utrzymał swoją płynną, lejącą konsystencję, dodaj małą łyżeczkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego i dobrze wymieszaj z całością.
Muuuusisz tego spróbować! Churrosy z sosem krówkowym
Kolejna propozycja dla fanów popularnych cukierków lub ciasta o tej samej nazwie. Churrosy z sosem krówkowym będą bardzo słodkim deserem, zwłaszcza, jeśli chcesz je dodatkowo posypać cukrem lub cukrem pudrem. Miej to na uwadze, gdy planujesz je podać komuś innemu!
Składniki na sos krówkowy:
● 7 krówek,
● 3/4 szklanki śmietany 30%.
Sposób przygotowania:
Nic prostszego! Krówki pokrój na nieco mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuściły. Umieść je w małym garnku, zalej śmietaną i gotuj do czasu, aż całość zacznie bulgotać. Aby z kolei uniknąć całkowitego zagotowania, pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać sos. Gdy całość rozpuści się na gładką masę, polej nią od razu churrosy lub - jeśli wolisz - odstaw najpierw sos do ostudzenia. Dla przełamania słodkości możesz spróbować obsypać „krówkowe” churros płatkami malin liofilizowanych, co dodatkowo będzie pięknie się prezentować.
Powiew lata w kuchni, czyli churrosy z sosem truskawkowym
Tym razem proponujemy na chwilę zapomnieć o zimie i przenieść się myślami do ciepłego lata. Skosztuj churrosów z przepysznym, gęstym sosem truskawkowym. Churrosy w wersji owocowej? Jasne!
Składniki na sos truskawkowy:
● 500 g truskawek (oczywiście mogą być mrożone ze względu na zimową porę roku, ale pamiętaj, by je najpierw choć trochę odmrozić),
● 120 g cukru,
● sok z połówki cytryny,
● 30 g mąki ziemniaczanej,
● 30 ml wody.
Sposób przygotowania:
Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj sok z połówki cytryny, posyp cukrem, dokładnie wymieszaj. Całość postaw na małym ogniu. Gotuj kilka minut. W międzyczasie połącz mąkę ziemniaczaną z wodą w osobnym rondlu. Wróć do truskawek - odstaw je z ognia, poczekaj, aż lekko ostygną, a następnie zmiksuj na gładkie puree. Do puree dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wszystko razem wymieszaj, a następnie tak powstałą masę postaw na gazie, aż zgęstnieje na sos. Gdy będzie gotowy, polecamy odłożyć go do ostudzenia.
Sos się ściele gęsto - churrosy z masą migdałową
Tym razem propozycja dla fanów migdałów! Masa migdałowa to znakomity pomysł również na nadzienie, dlatego sam wybierz, czy wolisz umieścić je w środku churrosa, czy wolisz po prostu położyć powstałą masę na nim. Masa migdałowa to gęsty, aromatyczny dodatek do churrosów, dzięki któremu będziesz jeszcze bardziej nasycony tym deserem.
Składniki na masę migdałową:
● 200 g zmielonych migdałów,
● 300 ml śmietany 30%,
● 250g serka mascarpone,
● 2 łyżki cukru waniliowego (nie wanilinowego!),
● 3 łyżki cukru pudru,
● 2 łyżki kawy (najlepiej rozpuszczalnej w typie cappuccino),
● aromat migdałowy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Ubij śmietanę w rondlu i dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder. Następnie dołóż kawę i serek mascarpone, całość dokładnie wymieszaj. Wsyp zmielone migdały i pokrop aromatem migdałowym. Wszystko intensywnie wymieszaj. Podaj bezpośrednio na churrosach lub użyj jako nadzienia.