![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i chipsami z boczku](https://aviko.pl/system/cache/img/przepisy-www-1640x770-px7-1vg753qdml2o.jpg)
Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i chipsami z boczku
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
Składniki
1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
200 g jogurtu greckiego
1 kostka sera feta
½ pęczka szczypiorku
1-2 ząbki czosnku
sól do smaku
sok z ½ cytryny
1 opakowanie cienko pokrojonego boczku lub prosciutto
Przepis
Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy. Na blaszkę wykładamy cienkie plastry boczku, szynkę parmeńską lub prosciutto. Pieczemy około 6 minut (po 3 minuty z każdej strony).
Ser feta blendujemy w malakserze lub rozgniatamy widelcem wraz z jogurtem greckim oraz czosnkiem. Opcjonalnie dodajemy niewielką ilość soli.
Placki smarujemy obficie sosem, następnie wykładamy chipsy z boczku i posypujemy całość posiekanym drobno szczypiorkiem.