Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i chipsami z boczku
2-4
20-30
Składniki
1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
200 g jogurtu greckiego
1 kostka sera feta
½ pęczka szczypiorku
1-2 ząbki czosnku
sól do smaku
sok z ½ cytryny
1 opakowanie cienko pokrojonego boczku lub prosciutto
Przepis
Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy. Na blaszkę wykładamy cienkie plastry boczku, szynkę parmeńską lub prosciutto. Pieczemy około 6 minut (po 3 minuty z każdej strony).
Ser feta blendujemy w malakserze lub rozgniatamy widelcem wraz z jogurtem greckim oraz czosnkiem. Opcjonalnie dodajemy niewielką ilość soli.
Placki smarujemy obficie sosem, następnie wykładamy chipsy z boczku i posypujemy całość posiekanym drobno szczypiorkiem.