Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i chipsami z boczku

Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo-czosnkowym i chipsami z boczku

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie placków ziemniaczanych Aviko
200 g jogurtu greckiego
1 kostka sera feta
½ pęczka szczypiorku  
1-2 ząbki czosnku
sól do smaku
sok z ½ cytryny
1 opakowanie cienko pokrojonego boczku lub prosciutto

Zaczynamy od przygotowania placków ziemniaczanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy chipsy. Na blaszkę wykładamy cienkie plastry boczku, szynkę parmeńską lub prosciutto. Pieczemy około 6 minut (po 3 minuty z każdej strony).

Ser feta blendujemy w malakserze lub rozgniatamy widelcem wraz z jogurtem greckim oraz czosnkiem. Opcjonalnie dodajemy niewielką ilość soli.

Placki smarujemy obficie sosem, następnie wykładamy chipsy z boczku i posypujemy całość posiekanym drobno szczypiorkiem.

 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe