Kluski śląskie z mięsem zapiekane z warzywami, beszamelem i Parmigiano Reggiano

Kluski śląskie z mięsem zapiekane z warzywami, beszamelem i Parmigiano Reggiano

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25
Garnek

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania Klusek śląskich z mięsem Aviko
200 g korzenia selera
200 g marchwi
2 pory
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Na sos beszamelowy potrzebujesz:
0,5 l mleka
50 g masła
50 g mąki
szczypta gałki muszkatołowej
2 garści tartego Parmigiano Reggiano

1. Seler oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. To samo zrób z marchewką, papryką i porem.
3. Wszystkie warzywa przesmaż na patelni z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek, usuwając czosnek pod koniec smażenia.
4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pieprzem i zapiekaj w temperaturze 180°C przez 30 minut.
5. Gdy warzywa będą już gotowe, przygotuj kluski śląskie z mięsem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Odcedź i umieść na warzywach.
7. Dodaj sos beszamelowy by zakryć warzywa i kluski.
8. Obficie oprósz serem i wstaw ponownie do piekarnika do zrumienienia.

Sos beszamelowy:
1. W garnku rozpuść masło a w drugim podgrzej mleko.
2. Do masła dodaj mąkę, smaż mieszając trzepaczką do uzyskania złocistej zasmażki.
3. Dodaj gorące mleko, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
4. Gotuj przez 5-6 minut i zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą tak, by zetknęła się z sosem.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe