Kluski śląskie z kalafiorowym pesto, włoskim serem, migdałami, chrupiącą kruszonką i chilli
2 opakowania Klusek śląskich Aviko
1 kalafior
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2-3 łyżki stołowe startego sera Parmigiano Reggiano
garść migdałów w płatkach
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka stołowa oliwy chilli
1 kromka czerstwego chleba
1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedź i odstaw na bok, zachowując dwie chochelki wywaru po gotowaniu.
2. W międzyczasie upraż migdały na nieprzywierającej patelni lub w piekarniku, na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zblenduj kalafiora z oliwą, startym serem Parmigiano, prażonymi migdałami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kontroluj konsystencję za pomocą zachowanego z gotowania kalafiora wywaru.
3. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj ząbek czosnku i smaż aż będzie złoty. Smaż pokruszony chleb aż będzie złocisty i chrupiący. Kluski ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z kalafiorowym pesto.
4. Udekoruj danie odrobiną pesto, posyp startym Parmigiano i delikatnie przyprósz pieprzem. Dodaj chlebową kruszonkę i wykończ kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!