![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Kluski śląskie z kremową gorgonzolą, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi](https://aviko.pl/system/cache/img/01-something-fast-kluski-l-skie-w-sosie-gorgonzola-1640x770-6mvpt1cdsge0.jpg)
Kluski śląskie z kremową gorgonzolą, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Garnek Garnek](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/garnek.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
Składniki
2 opakowania Klusek śląskich Aviko
200 g sera Gorgonzola
30 g prażonych orzechów włoskich
2 garście rukoli
80 g śmietanki 36%
łyżka masła
sól, pieprz
Przepis
1. W dużym garnku zagotuj wodę na kluski i ją osól. Kluski gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Gorgonzolę pokrój w kostkę, a na dużej patelni rozpuść masło.
3. Dodaj śmietankę i ser, ogrzewaj powoli do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Dodaj odcedzone kluski, dopraw solą i pieprzem wg uznania.
5. Podawaj posypane rukolą i przesiekanymi orzechami włoskimi.