Kluski śląskie z młodym szpinakiem, gorgonzolą i pomidorami

Kluski śląskie z młodym szpinakiem, gorgonzolą i pomidorami

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20
Garnek
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania Klusek Śląskich Aviko
250 g świeżego szpinaku
120 g pikantnego sera Gorgonzola
150 ml słodkiej śmietanki
40 g tartego sera Parmigiano Reggiano
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 liście świeżej szałwii
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Koniecznie pachnące świece na stół! :)

1. Śmietanę przelej do rondelka, dodaj szałwię, szczyptę soli i pieprzu, ogrzewaj na bardzo małym ogniu aż zredukujesz jej objętość o połowę, na końcu gotowania wyjmij szałwię.
2. W dużym garnku zagotuj wodę do ugotowania klusek.
3. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, rozgrzej dużą patelnią z odrobiną oliwy z oliwek i smaż warzywa na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę gotującej się wody.
4. Szpinak oczyść, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dodaj na patelnię, przykryj i duś na niskim ogniu przez kilka chwil. Następnie dodaj odparowaną śmietanę i ser Parmigiano.
5. Pomidory pokrój na ćwiartki i odstaw.
6. Do wrzącej wody dodaj sól i ugotuj pyzy zgodnie z sugestiami na opakowaniu. Odcedź na durszlaku i dodaj na patelnię z sosem, zwiększ maksymalnie ogień lub płytę indukcyjną i ogrzewaj przez kilka sekund. Następnie wyłącz, dodaj pokrojoną gorgonzolę i dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory i świeżo mielony pieprz.
7. Podawaj gorące.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe