![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-ze-swiezymi-warzywami-3ltq0bu61t20.png)
![Kluski śląskie z warzywami sezonowymi i pesto bazyliowym](https://aviko.pl/system/cache/img/03-fresh-vegetables-kluski-l-skie-z-pesto-bazyliowym-i-warzywami-sezonowymi-1640x770-4989vci45ca0.jpg)
Kluski śląskie z warzywami sezonowymi i pesto bazyliowym
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Garnek Garnek](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/garnek.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
2 opakowania Klusek śląskich Aviko
150 g bakłażanów
30 g cebuli
1 cebula
50 g korzenia selera
50 g marchewki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
kilka listków bazylii
80 g pesto bazyliowego
1. Zagotuj duży garnek z wodą.
2. Posiekaj selera, marchew oraz cebulę.
3. Bakłażana, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz.
4. Podsmaż delikatnie selera, marchew, cebulę oraz czosnek.
5. Osól warzywa i duś na niskim ogniu, aż będą miękkie. Sprawdź, czy potrzebujesz więcej soli.
6. Do gotującej się wody dodaj sól i ugotuj kluski zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
7. W dużej misce wymieszaj pesto i małą chochelkę wody z gotowania.
8. Kluski odcedź, przełóż do misy z pesto i dokładnie wymieszaj.
9. Na każdej klusce ułóż porcję warzyw i listek bazylii.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!