![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-probowania-czegos-nowego-g52ilcvmpfk0.png)
![Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie z pieczonych papryk](https://aviko.pl/system/cache/img/przepisy-www-1640x770-px12-1rk4bdfp8ki0.jpg)
Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie z pieczonych papryk
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Garnek Garnek](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/garnek.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
1 opakowanie pyz ziemniaczanych z mięsem Aviko
4 czerwone papryki
50 g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki oregano
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki
2 daktyle
100 ml kremówki
sól i pieprz do smaku
50 ml whisky
½ pęczka natki z pietruszki
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Papryki myjemy i wykładamy na papier do pieczenie. Pieczemy około 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy do miski i szczelnie foliujemy miskę. Całość odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych.
W międzyczasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone daktyle i whisky. Całość odparowujemy. Po około 5 minutach dodajemy śmietanę kremówkę, przyprawy, sos sojowy oraz upieczoną, obraną paprykę. Całość podgrzewamy aż do połączenia się składników, następnie blendujemy na gładki sos. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie obficie polewamy je sosem i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.