Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie z pieczonych papryk
1 opakowanie pyz ziemniaczanych z mięsem Aviko
4 czerwone papryki
50 g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki oregano
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej, ostrej papryki
2 daktyle
100 ml kremówki
sól i pieprz do smaku
50 ml whisky
½ pęczka natki z pietruszki
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Papryki myjemy i wykładamy na papier do pieczenie. Pieczemy około 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy do miski i szczelnie foliujemy miskę. Całość odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie obieramy ze skóry i pozbywamy się gniazd nasiennych.
W międzyczasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone daktyle i whisky. Całość odparowujemy. Po około 5 minutach dodajemy śmietanę kremówkę, przyprawy, sos sojowy oraz upieczoną, obraną paprykę. Całość podgrzewamy aż do połączenia się składników, następnie blendujemy na gładki sos. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pyzy ziemniaczane z mięsem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie obficie polewamy je sosem i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.