Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie kurkowym
1 opakowanie pyz ziemniaczanych lub pyz ziemniaczanych z mięsem Aviko
1 cebula
50 g masła
400 g kurek
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki białego, wytrawnego wina
½ szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
½ pęczka koperku
Zaczynamy od przygotowania sosu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kurki myjemy. Jeśli grzyby są dość duże, to można przekroić je na pół, ale nie siekamy ich na małe kawałki. Następnie roztapiamy masło i podsmażamy osuszone kurki. Po około 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy wino, które odparowujemy. Następnie dodajemy bulion i śmietanę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy pyzy ziemniaczane.
Gotowe pyzy polewamy obficie sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Ten przepis jest doskonałą opcją na szybki obiad albo kolację, ale możecie go rozbudować o inne dodatki a poza sezonem użyć innego składnika, zamiast kurek. Sos możecie przygotować na bazie grzybów, pieczarek albo szparagów. Do sosu możecie też dodać podsmażoną polędwiczkę wieprzową, pierś z kurczaka albo łososia.