Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie kurkowym

Pyzy ziemniaczane z mięsem w kremowym sosie kurkowym

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Garnek
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie pyz ziemniaczanych lub pyz ziemniaczanych z mięsem Aviko
1 cebula
50 g masła
400 g kurek
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki białego, wytrawnego wina
½ szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
½ pęczka koperku

Zaczynamy od przygotowania sosu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kurki myjemy. Jeśli grzyby są dość duże, to można przekroić je na pół, ale nie siekamy ich na małe kawałki. Następnie roztapiamy masło i podsmażamy osuszone kurki. Po około 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy wino, które odparowujemy. Następnie dodajemy bulion i śmietanę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

W międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowujemy pyzy ziemniaczane.

Gotowe pyzy polewamy obficie sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.

Ten przepis jest doskonałą opcją na szybki obiad albo kolację, ale możecie go rozbudować o inne dodatki a poza sezonem użyć innego składnika, zamiast kurek. Sos możecie przygotować na bazie grzybów, pieczarek albo szparagów. Do sosu możecie też dodać podsmażoną polędwiczkę wieprzową, pierś z kurczaka albo łososia.
 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe