Pyzy z mięsem, grzybami, szalotką i orzechami
2 opakowania Pyz ziemniaczanych z mięsem Aviko (po 4-5 sztuk na osobę)
300 - 400 g świeżych grzybów (mogą być małe pieczarki białe lub brązowe, opieńki czy nawet shitake)
kilka cebulek (dymka)
kilka orzechów włoskich
kilka gałązek rukoli oraz pietruszki do przybrania
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), czosnek do smaku
oliwa z oliwek
1. Pyzy przygotuj zgodnie i instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie na patelni rogrzej oliwę (możesz zaoromatyzować czosnkiem).
3. Przesmaż na patelni pokrojone na pół szalotki, grzyby i orzechy - staraj się wszystko delikatni przyrumienić.
4. Umyj i osusz rukolę oraz gałązki pietruszki
5. Odcedź pyzy i wyłóż na talerze (4-5 sztuk na osobę); dodaj porcję grzybów, szalotek i orzechów.
6. Udekoruj gałazkami przypraw, dopraw solą i pieprzem. Możesz też delikatnie skropić oliwą z patelni. Podawaj natychmiast.
Dobra rada
Zamiast pyz możesz podać nasze wspaniałe Kluski śląskie z mięsem!