Pyzy alla carbonara
2 opakowania Pyz ziemniaczanych Aviko
4 żółtka i 1 całe jajo
200 g boczku
60 g tartego sera Pecorino Romano
sól, pieprz
1. W dużym garnku zagotuj wodę i delikatnie ją osól.
2. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i smaż powoli do momentu, gdy tłuszcz na boczku stanie się przezroczysty i lekko chrupiący. Odstaw na bok do ostygnięcia.
3. W misce ubij jajka (4 żółtka i jedno całe jajko), dodaj 60 g tartego sera Pecorino i świeżo zmielony czarny pieprz, i ubijaj aż do uzyskania napowietrzonej masy jajecznej.
4. Przygotuj pyzy Aviko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. W międzyczasie dodaj połowę podsmażonego bekonu do masy jajecznej i wlej małą chochelkę wody z gotowania pyz.
6. Kiedy pyzy będą gotowe, odcedź je, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z sosem.
7. Podawaj natychmiast z pozostałym chrupiącym bekonem, serem Pecorino i świeżo mielonym pieprzem do dekoracji.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!