![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-wielkiego-gotowania-22verc4lob8g.png)
![Pyzy z borowikami, szafranem, piwem i szczypiorkiem](https://aviko.pl/system/cache/img/02-slow-cooking-pyzy-z-borowikami-szafranem-piwem-i-szczypiorkiem-1640x770-53vpslfllq00.jpg)
Pyzy z borowikami, szafranem, piwem i szczypiorkiem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Garnek Garnek](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/garnek.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
2 opakowania Pyz ziemniaczanych Aviko
1 saszetka szafranu
200 g suszonych borowików
200 g świeżych borowików
200 ml słodkiej śmietanki
50 ml jasnego piwa
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
garść tartego sera Parmigiano Reggiano
mały pęczek szczypiorku
1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem tak by zmiękły.
2. Świeże borowiki dokładnie oczyść, pokrój w plastry i odstaw.
3. Śmietanę podgrzej, wymieszaj z szafranem i odłóż na bok.
4. W międzyczasie zagotuj wodę do gotowania pyz.
5. Masło rozpuść na dużej patelni, dodaj piwo i delikatnie zredukuj na małym ogniu. Dodaj jeszcze ciepłą śmietanę, dopraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę parmezanu i posiekany szczypiorek. Przykryj i duś na małym ogniu.
6. Na teflonowej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż uprzednio namoczone i odciśnięte borowiki. Smaż je przez 6-7 minut, następnie dodaj świeże grzyby i kontynuuj gotowanie doprawiając solą i pieprzem do smaku.
7. Ugotuj pyzy zgodnie z sugestią na opakowaniu.
8. Gdy będą gotowe, odcedź i dodaj do patelni z sosem, wymieszaj by dokładnie pokryły się sosem.
9. Dodaj podsmażone grzyby i serwuj od razu z dodatkiem startego Parmigiano.
Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!