![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-probowania-czegos-nowego-g52ilcvmpfk0.png)
![Churros z czekoladowym karmelem z anyżem](https://aviko.pl/system/cache/img/1640x770-7-poziom-5aqcf71i57n0.jpg)
Churros z czekoladowym karmelem z anyżem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Airfryer Airfryer](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/airfyryer.png)
Aviko CHURROS 300 g
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
2 kostki gorzkiej czekolady
około ½ łyżeczki mielonego anyżu
1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Churrosy wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy czekoladowy karmel z anyżem. Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor wlewamy wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie mieszamy aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez minutę, następnie dodajemy śmietankę. Delikatnie podgrzewamy przez 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę oraz anyż.
3. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Delikatnie przestudzony przelewamy do słoiczka.
4. Churrosy podajemy z gorącym, czekoladowym karmelem z anyżem.