Żeberka marynowane sosem salsa BBQ z sałatką, kolendrą i kwaśną śmietaną podawane z pikantnymi Pati Parts Tex Mex
Aviko PATI PARTS TEX MEX 600 g
1,5 kg żeberek
Marynata:
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki musztardy
1/8 łyżeczki nasion selera
oliwa z oliwek extra vergine
sos BBQ (gotowy do spożycia lub zrobiony samemu - przepis znajdziecie tu)
ocet i sok z jabłek do doprawienia żeberek
Sałatka:
300 g selera
garść kolorowych pomidorków
1 czerwona cebula
pęczek kolendry
limonka
125 g kwaśnej śmietany
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
1. Żeberka oczyszczamy.
2. Składniki na marynatę mieszamy w miseczce i gotową marynatę wmasowujemy w żeberka.
3. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40 min.
4. Po 40 min pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, rozprowadzamy na żeberkach sos BBQ i kontynuujemy pieczenie kolejne półtorej godziny.
5. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy żeberka są upieczone i czy mięso łatwo odchodzi od kości. W razie potrzeby pieczemy jeszcze przez kwadrans.
6. Aviko PATI PARTS TEX MEX przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - można je umieścić i piec na blasze razem z żeberkami.
Sałatka:
1. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w pół księżyce, selera kroimy w kostkę.
2. Śmietanę mieszamy z sokiem z polowy limonki, solą, pieprzem i kroplą oliwy.
3. Siekamy kolendrę. Warzywa wykładamy do miski, polewamy je sosem i posypujemy kolendrą.
Najlepiej wyłożyć całe danie na blasze na stół, wraz z sałatką w miseczce - niech każdy wybiera sobie najlepsze i ulubione kawałki :).
Dobra rada:
W sklepach dostępne są gotowe, już wstępnie przygotowane żeberka w popularnych sosach - używając ich skrócisz czas przygotowania potrawy. Zamiast Pati Part Tex Mex polecamy Pati Parts lub Pati Parts Garlic.