Buźki ziemniaczane ze skrzydełkami kurczaka w sosie BBQ

Buźki ziemniaczane ze skrzydełkami kurczaka w sosie BBQ

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 55
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko LACHEBEKJES/SMILES 
około 20 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki sosu sojowego
2 łyżki keczupu
1 szklanka miodu
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
szalotka do dekoracji (opcjonalnie)

1. Przygotuj LACHEBEKJES/SMILES zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rozgrzej piekarnik do 190°C
3. Wymieszaj razem olej, sos sojowy, keczup, miód, czosnek i skrobię kukurydzianą w rondelku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
4. Ułóż skrzydełka jedną warstwą na dnie naczynia do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej skrzydełka przygotowanym wcześniej sosem tak, aby pokryć wszystkie skrzydełka.
5. Piecz bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do momentu aż sos się nie skarmelizuje.
6. Przełóż skrzydełka do miski, polej resztą sosu jeśli został i podawaj z ziemniaczanymi figurkami puree.

Dobra rada:
Użyj tzw. nuggetsów lub stripsów z kurczaka zamiast skrzydełek.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe