![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-innowacji-w-kuchni-1e5sk4o4febo.png)
![Chili con carne z sałatką z marchewki, limonki i kolendry podawane z pikantnymi Pati Parts Tex Mex](https://aviko.pl/system/cache/img/chili-con-carne-z-salatka-z-marchewki-limonki-i-kolendry-podawane-z-pikantnymi-pati-pats-tex-mex-161jsnr9m1vg.jpg)
Chili con carne z sałatką z marchewki, limonki i kolendry podawane z pikantnymi Pati Parts Tex Mex
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Ostre Ostre](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/ostre.png)
Aviko PATI PARTS TEX MEX 600 g
800 g wołowiny
500 g czerwonej i czarnej fasoli z puszki
400 g pulpy pomidorowej
150 g słodkiej papryki (czerwonej, żółtej i zielonej)
2 chili
150 g białej cebuli
1 ząbek czosnku
świeża kolendra (lub natka pietruszki)
30 g ziaren kuminu
20 g papryki słodkiej i pikantnej (przyprawy)
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta oregano
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
pęczek kolendry
kilka marchewek
1. Mięso kroimy w małą kostkę.
2. Paprykę, cebulę kroimy w duże kawałki.
3. W głębokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżkami oliwy razem z czosnkiem. Jak tylko czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa. Podsmażamy przez kilka minut na mocnym ogniu. Dodajemy połowę przypraw i mieszamy aby przyprawy nie przypaliły się.
4. Następnie dodajemy mięso i pozostałą ilość ziół, łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy.
5. Po 20 min dodajemy pulpę pomidorową, cukier i oregano. Mieszamy i kontynuujemy gotowanie przez ok godzinę i 15 min na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
6. Dodajemy fasolę, mieszamy delikatnie, w zależności od potrzeby doprawiamy solą i gotujemy kolejne 20 min.
7. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia na kilka minut.
8. Siekamy kolendrę i posypujemy gotowe danie.
9. Aviko PATI PARTS TEX MEX przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Marchewki myjemy i obieramy i kroimy w długie, szerokie ale cieniutkie paski (można użyć skrobaczki do warzyw). Umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, cukrem i przyprawami. Mieszamy.
Podajemy w osobnych miseczkach - w jednej porcję doprawionych solą cząstek ziemniaka, w drugiej porcję chili con carne, w trzeciej porcję sałatki z marchewki. Dekorujemy listkami kolendry.
Dobra rada:
Wypróbuj wersję tego dania z tradycyjnymi cząstkami ziemniaka (Pati Parts) lub ich odmianą z czosnkiem (Pati Parts Garlic). Zamiast wołowiny możesz też użyć mielonego mięsa z kurczaka lub indyka.