Wspólne jedzenie ma znaczenie!
07.10.2022
Radość ze wspólnego gotowania! Jak przygotowywanie i jedzenie posiłków z bliskimi wpływa na dobre relacje?
Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych czynności w życiu - dlaczego by więc jej z kimś nie dzielić? W niniejszym artykule dowiesz się, dlaczego wspólne gotowanie oraz spożywanie posiłków jest niezmiernie ważne w kontekście kształtowania relacji społecznych. “Smacznego” czytania z Aviko!
Wspólne gotowanie z przyjaciółmi jako sposób na spędzanie czasu
Szukasz ciekawej alternatywy dla pójścia do kina, na spacer czy do restauracji z przyjaciółmi? Wybierz wspólne gotowanie w domu! Taki sposób spędzania wolnego czasu ma wiele zalet. Po pierwsze - uwalnia kreatywność. Przecież możecie dowolnie modyfikować znane przepisy albo ciekawie podawać posiłki, jak w naszym artykule. Po drugie, wspólne gotowanie poszerza wiedzę z tej dziedziny. Urozmaica dania o nowe smaki i aromaty, ale także edukuje na przyszłość - zawsze dobrze jest mieć kolejny, ciekawy przepis w zanadrzu, prawda? Kolejna sprawa to lepsze poznawanie drugiej osoby - nie tylko jej jedzeniowych preferencji, ale też rodzinnych tradycji i zwyczajów kulinarnych.
Opierasz się przed zaproszeniem przyjaciół do wspólnego przyrządzania posiłków, ponieważ po prostu nie potrafisz gotować? Nic straconego! Wybierz mrożone produkty od Aviko, dzięki którym prosto i szybko “wyczarujesz” pyszne dania dla siebie i swoich znajomych!
Jedzenie razem przy stole = zacieśnianie więzi
Istnieje wiele badań pokazujących, że jedzenie przy jednym stole to dobry sposób na pielęgnowanie relacji z najbliższymi. Daje poczucie wspólnoty i bezpieczeństwa, pomaga choć ten raz w ciągu dnia na spokojnie usiąść i po prostu ze sobą pobyć, a nawet porozmawiać. Wspólne śniadanie pomaga nastroić się pozytywnie na resztę dnia, natomiast razem zjedzona kolacja w domu obniża poziom stresu związany z pracą. Jedzenie, choć jest jedną z podstawowych czynności niezbędnych do przeżycia, tworzy swoistą atmosferę intymności. Zatem to idealna okazja, by porozmawiać z bliskimi “od serca”, uwolnić negatywne, trudne emocje oraz zwiększyć zaufanie. Ponadto udowodniono, że wspólne posiłki zmniejszają poczucie samotności, które z kolei jest jednym z najczęstszych przyczyn depresji i stanów lękowych. Wniosek? Jedzmy razem!
Przez żołądek do serca?
Z pewnością znasz to powiedzenie. I jest w nim 100% prawdy! Jak już wiesz z powyższego akapitu, wspólne jedzenie buduje zaufanie i zacieśnia więzi. To już prosta droga do zakochania (jeśli oczywiście dodatkowo uważamy drugą osobę za atrakcyjną). Tak samo jest z gotowaniem dla kogoś - to wyraz troski, uwagi i innych pozytywnych uczuć. Poza tym wiadomo, że jedzenie jest najlepszym afrodyzjakiem. Chcesz rozbudzić w kimś uczucia? Zaserwuj mu owoce morza (np. ostrygi), awokado, czekoladę czy truskawki!
Wspólne jedzenie a rozwój psychiczny najmłodszych
Pamiętaj, że najmłodsi odbierają sygnały znacznie silniej i uważniej od dorosłych. Jeśli więc “zakodują”, że razem z rodzicami jedzą codziennie razem obiad czy kolację (zwłaszcza domowe dania tradycyjne), będą czuły się bardziej kochane, zaopiekowane i bezpieczne w ich towarzystwie. Ponadto wspólne jedzenie pomaga kształtować dobre nawyki żywieniowe, a także uczy dzieci dyscypliny, odpowiedzialności i szacunku do czasu innych. Co ciekawe, udowodniono naukowo, że wspólne jedzenie utrwala naukę wyznaczania granic przez dziecko i wyrażania swoich oczekiwań, a co za tym idzie - poprawia więzi z rówieśnikami.
Wszelkiego rodzaju schematy postępowania i odczuwania rodzą się już we wczesnych latach funkcjonowania dziecka. Dzieci jedzące posiłki z rodzicami formują w sobie bezpieczny styl przywiązania, który przekłada się na zdrowe budowanie relacji z innymi osobami. Jedzenie przy jednym stole nie musi być nie tylko przypadkiem lub obowiązkiem. To piękna tradycja rodzinna, którą w przyszłości mogą pielęgnować również Twoje dzieci!