Jesień nam niestraszna!

Jesień nam niestraszna!

05.10.2022

Gotowanie na jesienną chandrę! Czy wiesz, jakie składniki wpływają pozytywnie na Twoje samopoczucie?

Kiedy jesienią brakuje słońca, a tym samym witaminy D, samopoczucie fizyczne oraz nastrój naturalnie się obniża. Nic jednak nie przyprawia o uśmiech tak, jak dobre jedzenie - zgodzisz się? Oto “pierwsza pomoc” na jesienną chandrę w wydaniu Aviko - sprawdź, jakie produkty spożywcze nastroją Cię pozytywnie przynajmniej na resztę roku!

Sezonowe = dobre

Produkty sezonowe nie dotyczą jedynie wiosny i lata. Jesienią również jest z czego wybierać! To właśnie wtedy przychodzi pora na… pora, z którego możesz zrobić pyszną zupę-krem, dodając jedynie ziemniaki. Prawdziwą królową zup jest jednak dynia. Na talerzu wygląda równie świetnie, jak podczas zdobienia półki na Halloween. Dynia sprawdzi się także we włoskim risotto, nadziewana farszem z ryżu czy kaszy lub w syropie do kawy. Ponadto udowodniono, że nasiona dyni bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływają nie tylko na poziom cholesterolu, ale również na poprawę humoru.

Chcesz z miejsca poczuć się lepiej? Wybierz się na spacer do lasu. Towarzystwo drzew dobrze wpływa na układ nerwowy, a dodatkowo wrócisz do domu z koszykiem grzybów. Nic nie smakuje tak dobrze, jak makaron w sosie śmietanowym z własnoręcznie zebranymi kurkami!

Jesień to także czas ciekawych owoców. Wtedy na targach i w sklepach królują figi, które idealnie komponują się ze słodkimi składnikami (np. z gruszkami lub z tostami francuskimi). Jeśli lubisz owoce leśne, do gustu przypadną Ci zatem jeżyny i żurawina.

Samodzielne robione kiszonki

Moda na kiszonki zrobione samemu wciąż trwa! I bardzo dobrze, bo to źródło wielu dobroczynnych składników. Domowe kiszonki to naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na florę jelitową, co z kolei poprawia samopoczucie. Ponadto “dobre bakterie” usprawniają procesy trawienne. Same plusy! Zatem do kolejnego obiadu z frytkami od Aviko dodaj kiszoną kapustę, ogórki lub coś bardziej azjatyckiego - kimchi. Twój układ pokarmowy i mózg Ci za to podziękują!

Brain foods - nakarm swój mózg

A skoro o mózgu mowa - słyszałeś o pojęciu “brain foods”? Zgodnie z nazwą to jedzenie wspomagające pracę mózgu, głównie takie procesy jak pamięć, koncentracja, funkcje logiczne i motoryczne. Dodatkowo dieta przyjazna mózgowi wspomaga procesy poznawcze i opóźnia procesy starzenia. Dzięki odpowiedniemu żywieniu jesteś w stanie poczuć się młodziej umysłem, a tym samym - polepszyć swoje samopoczucie!

Co zatem należy jeść, by wspomóc pracę swoich komórek mózgowych? Sięgnij po kolejne produkty dostępne jesienią. Brokuły, kalafior oraz kapusta zawierają wiele błonnika oraz innych witamin i minerałów dobrych dla układu nerwowego. Poprawiają pamięć i funkcje poznawcze. Do smażenia, polewania sałatek czy włoskich specjałów wybieraj oliwę z oliwek, czyli jeden ze zdrowszych i łatwo dostępnych tłuszczów na rynku. Oliwa z oliwek wspomaga nie tylko pracę mózgu, ale również serca. A dobre zdrowie fizyczne przekłada się na samopoczucie psychiczne! Masz ochotę na deser? Zamień mleczną czekoladę na gorzką (powyżej 70% masy kakaowej). Gorzka czekolada usprawnia krążenie krwi, a więc dotlenia mózg. Ponadto poprawia również widzenie.

Rośliny strączkowe? Wielkie TAK!

Strączki mają wiele zalet dla zdrowia i samopoczucia. Przede wszystkim pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, co jest niezwykle ważne w przypadku stabilności nastroju. Hipoglikemia skutecznie go obniża, dlatego zadbaj o to, by w Twojej diecie zagościł (nie tylko jesienią!) groch, fasola, fasolka szparagowa, soczewica i ciecierzyca. Chcesz ograniczyć mięso? Świetnie się składa - rośliny strączkowe stanowią znakomity zamiennik mięsa i dodatek np. do ziemniaczanego puree.

Shot szczęścia

Jesienią możesz zauważyć spadek odporności, co w konsekwencji przyczynia się do pogorszenia samopoczucia fizycznego i psychicznego. Jak temu zaradzić? Pijąc shoty - bynajmniej nie alkoholowe! Już nawet 100 ml soku z pomarańczy, cytryny, imbiru i kurkumy wspomaga odporność oraz chroni przed złapaniem infekcji. Taki napój jest bardzo łatwy w przygotowaniu - wystarczy obrać składniki, dodać wody, zblendować całość, przerzucić przez sitko, by pozbyć się grudek i gotowe! Pyszne i zdrowe - takie połączenia lubimy najbardziej!

A jakie są Twoje ulubione składniki na poprawę humoru w jesienną słotę?

Zobacz także