Jak ciekawie podać frytki?
19.09.2022
Czy jest na świecie choć jedna osoba, która nie lubi frytek? Śmiemy w to wątpić! Frytki to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, którą kochają mali i duzi, a ich smak czy struktura nigdy nam się nie znudzą.
Klasyczna wersja frytek obejmuje jeszcze przyprawy i sosy. Najczęściej wybiera się (lub dowolnie łączy ze sobą) sól, pieprz, majonez i ketchup. Frytki stanowią także popularny zamiennik gotowanych ziemniaków i klusek. Wówczas chętnie podaje się je jako dodatek do mięsa i ryb, zwykle obok sałatek, aby zbilansować wartości odżywcze w posiłku.
W niniejszym artykule udowodnimy jednak, że frytki same w sobie mogą być sytym, zbilansowanym i ciekawie wyglądającym daniem! Ziemniaki stanowią główny składnik, a dodatkami są… zresztą, sam zobacz!
Frytki w wersji wege
Gdy myślimy “wege frytki”, automatycznie kojarzymy je z serem. Nic dziwnego - roztopiony ser okalający te ziemniaczane patyczki to łatwy i pyszny sposób na urozmaicenie tej przekąski. Tak powstały sos serowy świetnie komponuje się również z pomidorkami cherry, rukolą oraz czerwoną cebulą (najlepiej w formie konfitury!). Całość podawaj w głębokim talerzu, aby sos się nie wylał. Do tej kompozycji polecamy klasyczne frytki Aviko Original.
Kolejny pomysł na pyszną wegetariańską kompozycję z frytkami to wykorzystanie sezonowych warzyw, a konkretniej - szparagów. Do pionowego naczynia włóż porcję cienkich frytek Aviko Skinny Fries i przełóż ją ugotowanymi szparagami. Możesz do tego dodać podłużne plastry warzyw, np. papryki, cukinii czy marchewki - tak, jak lubisz! Jeśli frytki “na sucho” nie są Twoją domeną i potrzebujesz sosu, do szparagów wybierz klasyczne, zielone pesto.
Frytki w wersji mięsnej
W wersji mięsnej przychodzimy do Ciebie z dwoma pomysłami na podanie (i tym samym dwoma rodzajami mięsa). W obu przypadkach przyda Ci się głęboki talerz ze względu na występujący w nich sos.
Frytki z wieprzowiną w stylu pulled pork, czyli szarpaną wieprzowiną, długo pieczoną w niskiej temperaturze i rozpływającą się w ustach. Jej kawałki ułóż na ulubionych frytkach (polecamy Aviko Mama’s Fries z delikatną skórką). Całość udekoruj ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą oraz wymieszaj w sosie BBQ.
Frytki z plastrami steka wołowego to idealny pomysł na urozmaicenie frytek Aviko Steak Fries. Nie zapomnij o dodatkach - do steku dobrze pasuje cebula, papryka, szczypiorek, cheddar oraz delikatny, ziołowy sos.
Frytki w wydaniu imprezowym
Szykuje Ci się impreza i chcesz zaskoczyć swoich gości ciekawym podaniem dobrze znanych frytek w formie finger food? Mamy dla Ciebie kilka sposobów na fantazyjne ułożenie, które zachwyci zebranych!
● koreczki - weź wykałaczki i wbij po 2-3 frytki razem z dowolnymi warzywami, np. z rzodkiewką, pomidorem koktajlowym czy minikorniszonem.
● jenga - ułóż frytki na wzór popularnej japońskiej układanki. Goście będą zaskoczeni! Po każdym wyciągnięciu frytki pozwól zamoczyć ją w ulubionym dipie.
● babeczki - do formy do muffinek włóż frytki tak, aby wypełniły ją ponad brzeg. Na wierzch połóż odrobinę wybranego sosu i warzyw, np. prażonej cebulki czy szczypiorku.
● tortilla - zawiń frytki w pszenne placki! Do środka możesz włożyć jeszcze warzywa, majonez i przyprawy. Całość pozostaw w normalnym rozmiarze lub pokrój na tzw. minitortille.
● sushi - frytki jak japońska potrawa? Jasne! Ułóż frytki równolegle do siebie. Nałóż na nie kawałek łososia, serek topiony, awokado, szczypiorek lub inne składniki, które najczęściej umieszczasz w klasycznym sushi.