Czym zastąpić karpia w Wigilię?
20.12.2022
Pierogi, barszcz z uszkami, kutia, groch z kapustą, kluski z makiem… Moglibyśmy tak wymieniać i wymieniać, ale wiadomo, że główną rolę na świątecznym stole odgrywa on - karp. Co ciekawe, choć to najpopularniejszy gatunek ryby wybierany na Wigilię przez Polaków, nie zawsze tak było.
Jako najważniejsze danie wigilijne karp pojawił się dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej na stołach bardziej zamożnych Polaków gościły sandacze i szczupaki, natomiast pozostali wybierali tańsze stynki. Karp wzbudza wokół siebie jednak sporo kontrowersji - po pierwsze, z roku na rok coraz więcej ludzi zwraca uwagę na sposób przetrzymywania tych ryb w sklepach, a następnie w domach. Po drugie – karp ma specyficzny, nieco mulisty smak stojącej wody, który jest niekoniecznie lubianym przez wszystkich smakiem, szczególnie unikają go najmłodsi smakosze A po trzecie – och te ości! Co prawda spożywając rybę zawsze należy uważać na ości, które mogą być niebezpieczne – zwłaszcza dla dzieci – ale z wszystkich gatunków tradycyjnych ryb jadanych na polskich stołach, karp ma wyjątkowo złośliwe haczykowate ości potrafiące szybko zgasić największy kulinarny entuzjazm.
Czym zatem zastąpić karpia w Wigilię? Poznaj nasze sposoby na rybę i nierybę (czyli wersję dla wegetarian i wegan)!
Panga i tilapia - tanie i popularne
Panga i tilapia to ryby pochodzące z Azji, które są bardzo popularne w naszym kraju. Nie kosztują fortuny jak inne znane ryby, a przy tym można je dostać praktycznie w każdym sklepie rybnym. Panga jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo jest niskokaloryczna przez zawartość chudego mięsa. Dzięki temu, że posiada neutralny smak, zapach i nie ma ości, możesz ją przyrządzić tak, jak lubisz najbardziej. Z tego samego względu też jest bardzo lubiana przez dzieci. Z kolei tilapia stanowi bogate źródło witaminy D - 3,1 µg na 100 g mięsa oraz witaminy B12 - 1,58 µg na 100 g. To chude, delikatne mięso o łagodnym, lekko cytrynowym smaku. Nie posiada charakterystycznego rybiego zapachu, więc podobnie jak w przypadku pangi, jest “plastyczna” w kuchni - łatwo przyrządzić ją wedle własnych upodobań. Jeśli więc szukasz tańszego, łatwo dostępnego zamiennika karpia, który dodatkowo nie ma ości i jest łagodny w smaku, panga i tilapia będą najlepszym wyborem.
Dorsz, pstrąg, szczupak, sandacz - wybór klasy premium
Jeśli zależy Ci na rybie doskonałej jakości bez względu na jej cenę, wybierz dorsza, pstrąga, szczupaka lub sandacza. To ryby “z wyższej półki”, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Zacznijmy więc od ryb słodkowodnych. Pstrąg ma delikatny smak, jest miękki, niezbyt tłusty i ościsty. Stanowi bogate źródło białka (19,2 g/100 g), pierwiastków mineralnych (sód, wapń, potas, fosfor, magnez), a także witamin (witaminy A i witaminy D oraz witamin z grupy B). Spośród wszystkich ryb słodkowodnych zawiera najwięcej kwasów omega-3 tak ważnych dla układu krążenia. Sandacz to białe, chude mięso, niewiele ości, ma bardzo łagodny smak. Z łatwością przyrządzisz go więc wedle swoich smakowych preferencji. Sandacz zawiera dużo żelaza, witaminy A, witamin z grupy B oraz białka (19,2 g/100 g). Teraz czas na ryby słonowodne. Dorsz, pochodzący z północnej części Atlantyku, jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu/100 g). Ponadto cechuje go neutralny smak, spora zawartość białka (17,7 g/100 g), jodu, selenu, magnezu, witaminy B12 oraz wspomnianych już kwasów omega-3. Halibut atlantycki to ryba o średniej zawartości tłuszczu (1,9 g tłuszczu/100 g). Ma łagodny smak i mało ości. Halibut jest bogatym źródłem białka (20.1 g/100 g), witaminy A (29 μg/100g), witaminy D (4,5 μg/100g) oraz kwasów omega-3 (0,62g/100 g).
Wskazówka: zwykłe, ugotowane ziemniaki Ci się znudziły? Połącz tradycję polską z tradycją regionalną. Proponujemy kluski śląskie lub pyzy jako dodatek do ulubionej ryby wigilijnej!
Seleryba, tofuryba i gotowce ze sklepów, czyli wege sposoby na udane Święta
Nie jesz mięsa, również tego rybiego, a nie chcesz rezygnować z kulinarnych tradycji? Nic straconego! W dobie zwiększonej popularności wegetarianizmu i weganizmu przepisy na zamienniki ryb pojawiają się jak grzyby po deszczu. Najpopularniejszym wyborem jest seleryba, czyli po prostu ryba na bazie selera. Inną opcją jest tofuryba, a więc ryba na bazie tofu. Podstawą uzyskania smaku rybnego w obu przypadkach jest połączenie bazy z wodorostami nori - takimi samymi, jakich używa się do przygotowywania sushi. Do tego możesz dodać swoje ulubione warzywa lub produkty ziemniaczane. Jeśli zaś nie masz czasu na samodzielne gotowanie, wybierz gotowe zamienniki, które bez problemu znajdziesz w większych dyskontach spożywczych. Co powiesz na “paluszki rybne” zamiast karpia? Smak dzieciństwa przywołany od razu!
Wskazówka: chcesz, aby Twoja wege wigilia była jeszcze bardziej nowoczesna? Zamiast gotowanych ziemniaków czy ryżu, do swojej nieryby zaserwuj klasyczne frytki Original. Fish’n’chips w wersji roślinnej gotowe!