Dorsz w bukiecie ziół z masłem i skórką z cytryny podawany z Pati Parts
Aviko PATI PARTS 600 g
600 g fileta z dorsza
skórka z ½ cytryny
3 gałązki tymianku (lub przyprawa sucha)
3 gałązki mięty (lub przyprawa sucha)
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
2 całe główki czosnku
kilka cytryn
1. Pati Parts przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Główki czosnku oraz cytryny kroimy na pół i smażymy na patelni na odrobinie oliwy s oliwek.
3. Filetujemy dorsza i - jeśli trzeba - za pomocą pęsety kuchennej pozbywamy się ości.
4. Na naoliwionej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy filety. Doprawiamy je pieprzem, solą i cienko posiekanymi ziołami i startą skórką z cytryny. Na każdym filecie umieszczamy odrobinę masła.
5. Dorsza pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 min. Przed podaniem doprawiamy świeżym tymiankiem.
Na głębokim talerzu umieszczamy porcję Pati Parts, fileta z dorsza z dresingiem/przybraniem oraz przypieczony czosnek oraz cytrynę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też skropić rybę odrobiną oliwy z oliwek.
Dobra rada:
Do tego dania będą pasować także nasze inne cząstki ziemniaka - Parti Parts Tex Mex oraz Pati Parts Garlic.