AVIKO w wersji wege
13.08.2025
Latem wszystko smakuje lepiej – warzywa są soczyste, kolory bardziej nasycone, a my mamy więcej ochoty, by eksperymentować.
To czas, kiedy chcemy jeść lekko, szybko i bez nadmiernego wysiłku. Ale to wcale nie musi oznaczać nudy. Wręcz przeciwnie – wegetariańska kuchnia latem jest kolorowa, intensywna, świeża i pełna energii. Z pomocą przychodzą również produkty Aviko – gotowe na każdą okazję. Wystarczy kilka dodatków, chwila w piekarniku lub na patelni, by na talerzu pojawiło się coś, co wygląda i smakuje jak z restauracji!
Przed Tobą 5 wege inspiracji, które powstały z miłości do prostoty i letniej beztroski.
1. Pati Parts z młodą kapustą i koperkowym dressingiem
To hołd dla polskiego lata – młoda kapusta, świeży koperek, kremowy dressing i chrupiące cząstki ziemniaka z czosnkiem. Idealne danie na balkonowy lunch lub lekki obiad po pracy. Wystarczy polączyć młodą kapustą z ulubionymi przyprawami i szybkim sosem musztardowo koperkowym i podać z naszymi Pati Parts. Dokładny przepis sprawdzisz tu!
2. Frytki Wavy Blends Garlic & Herbs z zielonymi warzywami i ricottą
Drugie danie to z kolei manifest letniego „green power” – fasolka, zielone szparagi, cukinia i groszek cukrowy na ciepło w towarzystwie frytek Wavy Blends z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym Aviko. Kremowa ricotta i starty parmezan wieńczą całość, a ziarenka słonecznika dodają przyjemnej chrupkości. Wygląda jak fine dining, smakuje jak lato. Jak to zrobić?
- 1 opakowanie Wavy Blends z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym
- garść orzeszków pinii
- 400 g zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g groszku cukrowego
- 250 g ricotty
- 100 g suszonych pomidorów
- 25 g startego parmezanu
- 3 gałązki bazylii

Frytki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Odetnij końcówki szparagów, pokrój je oraz cukinię. Na oliwie podsmaż szparagi i groszek przez 4 minuty, dodaj cukinię i smaż jeszcze 2–3 minuty. Ricottę zmiksuj blenderem, aż będzie puszysta. Na talerzu ułóż frytki, warzywa i pomidory, dodaj ricottę. Posyp parmezanem, bazylią i orzeszkami.
3. Frytki Grip’n Dip z dipem z awokado i limonki
Masz 10 minut i ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego? Sięgnij po klasyczne Grip’n Dip i zestaw je z prostym dipem z awokado. Kremowy, delikatnie kwaśny, z nutą kolendry – to przepis, który warto zapisać i powtarzać. Składniki na dip:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki
- sól, pieprz
- opcjonalnie: płatki chili i kolendra

Zmiksuj składniki na gładki krem, dopraw do smaku i gotowe! Idealny do maczania i… wyjadania palcem z miseczki.
4. Frytki z batatów z tzatziki
Bataty są źródłem beta-karotenu i błonnika, a w zestawieniu z chłodnym tzatziki tworzą smakowity zestaw idealny na lato. Słodycz batatów i orzeźwiające tzatziki – duet, który działa lepiej niż klimatyzacja. Idealny na lunch w ogrodzie albo letnią kolację w towarzystwie lemoniady i dobrej rozmowy.
Składniki (4 porcje):
- 400 g Sweet Potato Fries Aviko
- 200ml jogurtu naturalnego
- ½ ogórka, startego i odsączonego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz

Frytki przygotuj według opisu na opakowaniu. Jogurt, ogórek, czosnek i koperek wymieszaj, dopraw. Podawaj frytki w miseczkach z sosem obok i delektuj się.
5. Placki ziemniaczane + wegetariański strogonow grzybowy
Jeśli tęsknisz za klasyką, ale szukasz alternatywy w wege odsłonie – to będzie Twój faworyt. Chrupiące placki ziemniaczane Aviko i duszone boczniaki z pieczarkami, musztardą i roślinną śmietanką tworzy sos, który mogliby podawać w góralskiej karczmie… gdyby była wegetariańska.
Składniki (4 porcje):
- 6 placków ziemniaczanych Aviko
- 200g boczniakw + 100g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 150ml mietany rolinnej
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Placki usmaż/odpiecz zgodnie z opakowaniem. Podsmaż cebulę, dodaj grzyby, podduś chwilę. Wlej śmietankę, dodaj musztardę, dopraw. Podawaj gorące, najlepiej z koperkiem lub natką.
PATI PARTS CLASSIC
600 g
Wavy Blends Garlic & Herbs
600 g
Grip 'n Dip
600 g
SWEET POTATO FRIES
450 gDlaczego warto jeść wege? 🌍
- lepsza energia i samopoczucie – roślinne posiłki są lekkie, wspierają trawienie i wprawiają w nastrój na aktywne, letnie dni.
- dbanie o planetę – mniej mięsa = mniejszy ślad węglowy. To proste.
- kreatywność w kuchni – Aviko daje Ci solidną bazę do eksperymentów z przyprawami, sosami i dodatkami.
Tylko tyle potrzeba, by w letni dzień przygotować kolorowe, smaczne wege dania. Przyjemność z gotowania, lekkość jedzenia i energia – to wszystko, co znajdziesz w tych przepisach z Aviko. Smacznego i niech lato będzie pełne wege smaków!
AVIKO Pati Parts z sałatką z młodej kapusty i sosem musztardowo-koperkowym