AVIKO w wersji wege

AVIKO w wersji wege

13.08.2025

Latem wszystko smakuje lepiejwarzywa są soczyste, kolory bardziej nasycone, a my mamy więcej ochoty, by eksperymentować.

To czas, kiedy chcemy jeść lekko, szybko i bez nadmiernego wysiłku. Ale to wcale nie musi oznaczać nudy. Wręcz przeciwnie – wegetariańska kuchnia latem jest kolorowa, intensywna, świeża i pełna energii. Z pomocą przychodzą również produkty Aviko – gotowe na każdą okazję. Wystarczy kilka dodatków, chwila w piekarniku lub na patelni, by na talerzu pojawiło się coś, co wygląda i smakuje jak z restauracji!

Przed Tobą 5 wege inspiracji, które powstały z miłości do prostoty i letniej beztroski.

1. Pati Parts z młodą kapustą i koperkowym dressingiem

To hołd dla polskiego lata – młoda kapusta, świeży koperek, kremowy dressing i chrupiące cząstki ziemniaka z czosnkiem. Idealne danie na balkonowy lunch lub lekki obiad po pracy. Wystarczy polączyć młodą kapustą z ulubionymi przyprawami i szybkim sosem musztardowo koperkowym i podać z naszymi Pati Parts. Dokładny przepis sprawdzisz tu!

2. Frytki Wavy Blends Garlic & Herbs z zielonymi warzywami i ricottą

Drugie danie to z kolei manifest letniego „green power” – fasolka, zielone szparagi, cukinia i groszek cukrowy na ciepło w towarzystwie frytek Wavy Blends z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym Aviko. Kremowa ricotta i starty parmezan wieńczą całość, a ziarenka słonecznika dodają przyjemnej chrupkości. Wygląda jak fine dining, smakuje jak lato. Jak to zrobić?

  • 1 opakowanie Wavy Blends z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym
  • garść orzeszków pinii
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g groszku cukrowego
  • 250 g ricotty
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 25 g startego parmezanu
  • 3 gałązki bazylii

Frytki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Odetnij końcówki szparagów, pokrój je oraz cukinię. Na oliwie podsmaż szparagi i groszek przez 4 minuty, dodaj cukinię i smaż jeszcze 2–3 minuty. Ricottę zmiksuj blenderem, aż będzie puszysta. Na talerzu ułóż frytki, warzywa i pomidory, dodaj ricottę. Posyp parmezanem, bazylią i orzeszkami.

3. Frytki Grip’n Dip z dipem z awokado i limonki

Masz 10 minut i ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego? Sięgnij po klasyczne Grip’n Dip i zestaw je z prostym dipem z awokado. Kremowy, delikatnie kwaśny, z nutą kolendry – to przepis, który warto zapisać i powtarzać. Składniki na dip:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: płatki chili i kolendra

Zmiksuj składniki na gładki krem, dopraw do smaku i gotowe! Idealny do maczania i… wyjadania palcem z miseczki.

4. Frytki z batatów z tzatziki

Bataty są źródłem beta-karotenu i błonnika, a w zestawieniu z chłodnym tzatziki tworzą smakowity zestaw idealny na lato. Słodycz batatów i orzeźwiające tzatziki – duet, który działa lepiej niż klimatyzacja. Idealny na lunch w ogrodzie albo letnią kolację w towarzystwie lemoniady i dobrej rozmowy.

Składniki (4 porcje):

  • 400 g Sweet Potato Fries Aviko
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • ½ ogórka, startego i odsączonego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz

Frytki przygotuj według opisu na opakowaniu. Jogurt, ogórek, czosnek i koperek wymieszaj, dopraw. Podawaj frytki w miseczkach z sosem obok i delektuj się.

5. Placki ziemniaczane + wegetariański strogonow grzybowy

Jeśli tęsknisz za klasyką, ale szukasz alternatywy w wege odsłonie – to będzie Twój faworyt. Chrupiące placki ziemniaczane Aviko i duszone boczniaki z pieczarkami, musztardą i roślinną śmietanką tworzy sos, który mogliby podawać w góralskiej karczmie… gdyby była wegetariańska.

Składniki (4 porcje):

  • 6 placków ziemniaczanych Aviko
  • 200g boczniakw + 100g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150ml mietany rolinnej
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Placki usmaż/odpiecz zgodnie z opakowaniem. Podsmaż cebulę, dodaj grzyby, podduś chwilę. Wlej śmietankę, dodaj musztardę, dopraw. Podawaj gorące, najlepiej z koperkiem lub natką.

Dlaczego warto jeść wege? 🌍

  • lepsza energia i samopoczucie – roślinne posiłki są lekkie, wspierają trawienie i wprawiają w nastrój na aktywne, letnie dni.
  • dbanie o planetę – mniej mięsa = mniejszy ślad węglowy. To proste.
  • kreatywność w kuchni – Aviko daje Ci solidną bazę do eksperymentów z przyprawami, sosami i dodatkami.

Tylko tyle potrzeba, by w letni dzień przygotować kolorowe, smaczne wege dania. Przyjemność z gotowania, lekkość jedzenia i energia – to wszystko, co znajdziesz w tych przepisach z Aviko. Smacznego i niech lato będzie pełne wege smaków!

Zobacz także