Zapiekane Pati Parts Garlic z mięsem wołowym, bakłażanem i serem

Zapiekane Pati Parts Garlic z mięsem wołowym, bakłażanem i serem

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Wegańskie
Wegetariańskie
Ostre

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Pati Parts Garlic

500 g mielonej wołowiny
2 łyżki masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
sól do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
2 bakłażany
200 ml oleju do smażenia
200 g startego sera

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mieloną wołowinę. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i masło. Kiedy cebula zmięknie dodajemy czerwone wino i odparowujemy. Kiedy wino odparuje dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, oregano i wędzoną paprykę. Całość dusimy przez około godzinę czasu na małym ogniu.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu Pati Parts Garlic i pieczemy ziemniaczki.

Bakłażana kroimy w kostkę i obficie solimy. Po 10 minutach płuczemy, suszymy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru.

Pati Parts Garlic przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy bakłażana, sos i całość posypujemy serem. Zapiekamy razem jeszcze przez około 15-20 minut w piekarniku.  

Inne inspiracje

Sugestie produktowe