Zapiekane Pati Parts Garlic z mięsem wołowym, bakłażanem i serem
1 opakowanie Pati Parts Garlic
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
sól do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
2 bakłażany
200 ml oleju do smażenia
200 g startego sera
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mieloną wołowinę. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i masło. Kiedy cebula zmięknie dodajemy czerwone wino i odparowujemy. Kiedy wino odparuje dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, oregano i wędzoną paprykę. Całość dusimy przez około godzinę czasu na małym ogniu.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu Pati Parts Garlic i pieczemy ziemniaczki.
Bakłażana kroimy w kostkę i obficie solimy. Po 10 minutach płuczemy, suszymy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru.
Pati Parts Garlic przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy bakłażana, sos i całość posypujemy serem. Zapiekamy razem jeszcze przez około 15-20 minut w piekarniku.