![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-wielkiego-gotowania-22verc4lob8g.png)
![Zapiekane Pati Parts Garlic z mięsem wołowym, bakłażanem i serem](https://aviko.pl/system/cache/img/przepisy-www-1640x770-px5-3fp5hshkd5vg.jpg)
Zapiekane Pati Parts Garlic z mięsem wołowym, bakłażanem i serem
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
![Wegańskie Wegańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/weganskie.png)
![Wegetariańskie Wegetariańskie](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/wegetarianskie.png)
![Ostre Ostre](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/ostre.png)
1 opakowanie Pati Parts Garlic
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
sól do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
2 bakłażany
200 ml oleju do smażenia
200 g startego sera
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mieloną wołowinę. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i masło. Kiedy cebula zmięknie dodajemy czerwone wino i odparowujemy. Kiedy wino odparuje dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, oregano i wędzoną paprykę. Całość dusimy przez około godzinę czasu na małym ogniu.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu Pati Parts Garlic i pieczemy ziemniaczki.
Bakłażana kroimy w kostkę i obficie solimy. Po 10 minutach płuczemy, suszymy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru.
Pati Parts Garlic przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy bakłażana, sos i całość posypujemy serem. Zapiekamy razem jeszcze przez około 15-20 minut w piekarniku.