Pati Parts z szarpanymi grzybami zapiekane z serem, podane z awokado i kwaśną śmietaną
1 opakowanie Pati Parts
5 boczniaków królewski (najlepiej) lub 200 g klasycznych boczniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
¼ - ½ chilli
2 ząbki czosnku
⅓ szklanki sosu BBQ
2 awokado
½ pęczka kolendry
sok z ½ limonki
½ czerwonej cebuli
chilli płatki
200 g gęstej śmietany
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z ½ limonki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Boczniaki królewskie myjemy a następnie przy pomocy widelca rozdzielamy na mniejsze kawałki. Mieszamy wraz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, papryką wędzoną, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowane grzyby przekładamy na brytfankę przełożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy Pati Parts zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Między upieczone Pati Parts wykładamy szarpane boczniaki i całość posypujemy serem. Całość ponownie zapiekamy przez 5-8 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Awokado rozgniatamy widelcem wraz z sokiem z limonki i szczyptą soli. Następnie mieszamy z drobno posiekaną czerwoną cebulką. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Śmietanę mieszamy ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki.
Upieczone Pati Parts podajemy od razu, w towarzystwie dodatków.