![](https://aviko.pl/system/cache/img/dzien-czegos-na-szybko-4emd5njlf880.png)
![Szaszłyki z kurczaka z salsiccią, warzywami i karmelizowaną cebulą oraz Steak Fries](https://aviko.pl/system/cache/img/na-szybko-steak-fries-szaszlyki-z-kurczaka-z-salsiccia-warzywami-i-karmelizowana-cebula-1640x770-5fanf1rcn8v0.jpg)
Szaszłyki z kurczaka z salsiccią, warzywami i karmelizowaną cebulą oraz Steak Fries
![Ilość porcji Ilość porcji](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/porcje.png)
![Czas przygotowania Czas przygotowania](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/czas.png)
![Frytownica Frytownica](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/frytownica.png)
![Piekarnik Piekarnik](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/piekarnik.png)
![Patelnia Patelnia](https://aviko.pl/system/themes/aviko/img/icons/patelnia.png)
1 opakowanie frytek Aviko Steak Fries 750 g
350 g kurczaka pokrojonego w kostkę
300 g białej kiełbaski
200 g czerwonej papryki
200 g żółtej papryki
12 małych pieczarek
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
curry
12 patyczków do szaszłyków
Karmelizowana cebula:
3-4 białe średnie cebule
30 g masła
3 łyżki cukru pudru
½ szklanki octu z czerwonego wina
sól i pieprz
1. Kurczaka i kiełbaskę kroimy w kostkę o podobnym rozmiarze.
2. Papryczki myjemy, wykrajamy pestki i białe części.
3. Obieramy pieczarki i odkrawamy początek nóżki.
4. Paprykę kroimy w kostkę tej samej wielkości co mięso.
5. Zaczynamy formować szaszłyki. Nadziewamy kawałek kurczaka, żółtą paprykę, kiełbasę, czerwoną paprykę i pieczarki. Powtarzamy te czynności do momentu otrzymania wszystkich szaszłyków.
6. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą curry i kilkoma kroplami oliwy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 40 minut. Szaszłyki powinny być dobrze zarumienione.
7. Frytki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Karmelizowane cebule:
1. Cebule obieramy i kroimy na pół.
2. Gotujemy je w garnku z osoloną wodą przez 20 minut i delikatnie odcedzamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy cebulę i podsmażamy ciągle mieszając.
4. Jak tylko cebula zacznie się karmelizować dodajemy ocet z czerwonego wina i czekamy, aż sos lekko zgęstnieje.
5. Cebule zdejmujemy z patelni i przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy 2-3 szaszłyki na osobę na talerzu wraz z porcją dobrze posolonych steakowych frytek oraz karmelizowaną cebulą. Smacznego!
Dobra rada:
Pawne się powtarzamy ALE warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie przez około 20-30 minut - nie będą się wówczas palić podczas smażenia.