Dynie nadziewane ryżem z mięsem, cukinią i pieczoną cebulą podawane z Pati Parts

Dynie nadziewane ryżem z mięsem, cukinią i pieczoną cebulą podawane z Pati Parts

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20-30
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko PATI PARTS 600 g
8 mini dyń lub 4 średnie dynie (pamiętajcie by dynie były z gatunków jadalnych, a nie ozdobnych!)
200 g mielonej wołowiny
80 g ryżu do risotto
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki, pokrojonej w krążki
drobno pokrojona bazylia
sól i pieprz
1 szklanka wywaru warzywnego
4 cebule

1. Cebule kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Z dyń odkrawamy ogonki i wydrążamy je.
3. W garnku ze wrzącą lekko osoloną wodą hartujemy dynie przez 3-4 min, następnie przekładamy do miski z zimną wodą z lodem aby zakończyć proces gotowania.
4. Pulpę z dyni drobno siekamy i podsmażamy ją na patelni z solą i pieprzem, przekładamy do pojemnika.
5. Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Dynie faszerujemy mięsem i przykrywamy je ogonkami.
6. Dynie wykładamy na blaszce, zalewamy wywarem z warzyw. Dynie obtaczamy papierem do pieczenia i folią aluminiową. Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 200°C piekarniku.
7. Po upływie tego czasu zdejmujemy papier do pieczenia i folię aluminiową, dodajemy cebulę i oblewamy sokiem z gotowania dyni.
8. Pati Parts przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podajemy po 1-2 połówki dyni na osobę - można danie skropić kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek. Do każdej porcji dodajemy porcję cząstek ziemniaczanych Pati Parts oraz cebuli.

Dobra rada:
Dodaj daniu dodatkowego smaku i aromatu - zamień cząstki Pati Parts na Pati Parts Tex Mex lub Pati Parts Garlic.

 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe