Antrykot z grilla podawany z frytki Steak Fries i domowymi sosami

Antrykot z grilla podawany z frytki Steak Fries i domowymi sosami

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25-35
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie frytek Aviko Steak Fries 750 g
4 antrykoty po 200 g każdy

Masło ziołowe:
po ½ pęczka ziół: pietruszki, szczypiorku i koperku
40 g miękkiego masła
½ łyżeczki skórki z cytryny
sól i pieprz

Pikantny sos pomidorowy:
4 średnie, jędrne pomidory
4 papryczki jalapeno
1 cytryna: sok i skórka
100 g białej cebuli
15 g kolendry
szczypta cukru
sól

Sos serowy:
300 ml mleka
20 g skrobi kukurydzianej
1 chili
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
po 120 g sera Cheddar i Edamer
sól

Sosy warto przygotować dużo wcześniej aby się odpowiednio zaromatyzowały. Frytki Sreak Fries przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Masło ziołowe:
1. Zioła drobno siekamy.
2. Masło wyrabiamy do uzyskania pianki i dodajemy do niego posiekane zioła i skórkę z cytryny.
3. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do lodówki.

Mięso:
1. Mięso smarujemy oliwą i smażymy na patelni bez tłuszczu na mocnym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
2. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 2-3 minuty.
3. Steki zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową aby odpoczęło, a sosy pozostały w środku.

Pikantny sos pomidorowy:
1. Obraną i cienko pokrojoną cebulkę przekładamy do dużej miski i łączymy z sokiem i tartą skórką z cytryny.
2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
3. Myjemy i cienko kroimy pietruszkę.
4. Jalapeno oczyszczamy z pestek, cienko kroimy i łączymy w misce razem z cukrem, cebulą i pomidorkami.
5. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
6. Miskę przykrywamy folią spożywczą i przed podaniem przekładamy do lodówki na 3 godziny.

Sos serowy:
1. Sery Cheddar i Edamer kroimy w małą kosteczkę, tak aby łatwo i szybko rozpuściły się.
2. W garnuszku podgrzewamy oliwę i aromatyzujemy ją posiekaną papryczką chili.
3. Dodajemy mleko, skrobię kukurydzianą i pokrojone w kosteczkę sery i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż sery się roztopią.

Mięso kroimy w paski, na wierzch wykładamy ziołowe masło i podajemy z porcją frytek i sosami w osobnych miseczkach.

Dobra rada:
Jeśli wolisz bardziej wysmażony antrykot zwiększ o 1-2 minutę smażenie. Pamiętaj że mięso po usmażeniu musi odpocząć kilka minut. Do dekoracji możesz użyć połówek zgrillowanej cytryny. Koniecznie dopraw przed podaniem frytki i mięso solą i pieprzem.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe