Soczewica z salsiccią, czyli włoską białą kiełbaską, selerem i pomidorami z purée z mlekiem i masłem

Soczewica z salsiccią, czyli włoską białą kiełbaską, selerem i pomidorami z purée z mlekiem i masłem

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 25-35
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko PURÉE Z MLEKIEM I MASŁEM 750 g
kilka włoskich kiełbasek (salsiccia)
1 puszka (400g) soczewicy
300 g passaty pomidorowej
1 łodyga selera
1 marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ l wywaru warzywnego
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
kilka liści szałwii
2 gałązki rozmarynu

1. Kiełbaski smażymy na patelni lub na grillu za każdej strony, po kilka minut, aż dobrze się zarumieni.
2. Marchewkę, seler i cebulę cienko kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Jak warzywa się zarumienią dodajemy czosnek i podsmażamy przez 3-4 min. Dodajemy posiekaną szałwię i rozmaryn.
3. Dodajemy wino, odparowujemy alkohol, dodajemy passatę pomidorową i wywar warzywny. Gotujemy przez 20 minut.
4. Po upływie tego czasu dodajemy odsączoną soczewicę i gotujemy przez 15 minut, aż sos się zredukuje.
5. Purée przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na każdy talerz wykładamy porcję soczewicy z warzywami, kilka "kleksów" purée (można użyć rękawa cukierniczego) oraz 2-3 kiełbaski. Podajemy doprawione solą i pieprzem, ze świeżym rozmarynem i listkami szałwi.

Dobra rada:
Wypróbuj to danie z innymi naszymi purée - z marchewką lub ze szpinakiem.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe