Pieczony kalafior z cynamonem, grillowanym hallumi i purée z mlekiem i masłem
Aviko PURÉE Z MLEKIEM I MASŁEM 750 g
1 duży kalafior
Krem:
2 łyżeczki cynamonu w proszki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kuminu
słodka papryka
1 łyżka tahini
sól i pieprz
oliwa z oliwek extra vergine
ewentualnie odrobina wody
Dodatkowo:
4 plastry sera halloumi
Kalafior
1. Kalafiora obieramy i kroimy w małe kawałki, tak aby się nie kruszył.
2. Następnie układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W misce mieszamy przyprawy i wylewamy je na kalafiora. Następnie obtaczamy go papierem do pieczenia, folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 min.
4. Po upływie tego czasu zdejmujemy papier do pieczenia i folię i pieczemy kolejne 10 min, aż się zarumieni.
Ser halloumi
1. Ser kroimy w plastry o grubości ok 1 cm.
2. Podsmażamy go na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oliwy przez ok 1 min z każdej strony.
Aviko PURÉE Z MLEKIEM I MASŁEM przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerz nakładamy sporą porcję purée - warto skropić ją lekko oliwą. Obok umieszczamy porcję kalafiora (doprawiamy do smaku) oraz 1-2 kawałki grillowanego sera halloumi.
Dobra rada:
Wypróbuj nasze inne purée - ze szpinakiem lub z purée marchewkowe!