Dorsz duszony w winie, chili, kolendrze, trawie cytrynowej z purée z marchewką
Aviko PURÉE Z MARCHEWKĄ 750 g
600 g filetów z dorsza
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
chili
pęczek kolendry
Marynata:
4 łyżki wody
sok z ½ cytryny
białe wytrawne wino
2 łyżeczki tartego imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
1. Trawę cytrynową ugniatamy a następnie bardzo cienko kroimy.
2. W miseczce łączymy wodę z sokiem z cytryny, białym winem, imbirem i poszatkowaną trawą cytrynową.
3. Wkładamy do niej filety z dorsza, miskę zakrywamy folią spożywczą i przekładamy do zamarynowania na 30 min do lodówki.
4. Na patelni podsmażamy czosnek z przekrojonym na pół chili bez pestek. Dodajemy filety z dorsza („odsączone” z marynaty, ale nie wytarte) i podsmażamy je przez 10 min z odrobiną marynaty. Pod koniec gotowania doprawiamy solą.
5. Purée przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filety z dorsza podajemy posypane posiekaną kolendrą i kilkoma kroplami oliwy, wraz z porcją purée, warzywami, cytryną oraz ziołami.
Dobra rada:
Purée z marchewką możesz zastąpić naszym tradycyjnym purée z mlekiem i masłem, lub wersją ze szpinakiem. Danie wyjdzie też idealnie z inną rybą - np. łososiem czy filetami z pstrąga.