Śniadanie angielskie: pikantna fasolka w pomidorach, wołowe kiełbaski, smażone pieczarki, pomidory, jajka i placuszki Rösti

Śniadanie angielskie: pikantna fasolka w pomidorach, wołowe kiełbaski, smażone pieczarki, pomidory, jajka i placuszki Rösti

Ilość porcji 2
Czas przygotowania 15-20
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

½ op. Rösti Rondjes Naturel
100 g pieczarek
1 cebula
2-3 łyżki masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 op. pomidorów w puszce
1 op. białej fasoli w puszce
4 kiełbaski wołowe marquez
4 cienkie plastry boczku
4 jajka
2 pomidory
przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki tymianku, szczypta chili i cukru, sól i pieprz do smaku
do podania: pieczywo, świeże zioła

 

Zaczynamy od przygotowania fasolki w pomidorach: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, majeranek, chili, tymianek, szczyptę cukru oraz pomidory w puszce, posiekany drobno czosnek i fasolę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut.

W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy placuszki Rösti przez 15-20 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie na maśle podsmażamy pieczarki z niewielką ilością soli i grillujemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy kiełbaski wołowe i boczek. Następnie na patelni po mięsie smażymy jajka.

Na talerz wykładamy 2 łyżki fasolki, 2 kiełbaski, 1 pomidora, kilka pieczarek, 2-3 łyżki fasolki i 3-4 Rösti. Podajemy od razu.

Dobra rada: Ten przepis można zrobić też w wersji wegetariańskiej używając zamienników mięsa, a zamiast placuszków Rösti smakowitych mini placuszków ziemniaczanych Rösti Mini Airfryer!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe